Groei

Tussen een en twee jaar groeien peuters ongeveer twaalf centimeter, tussen twee en drie jaar ongeveer tien centimeter en tussen drie en vier jaar ongeveer acht centimeter. Je kind groeit soms wat sneller en soms wat langzamer, bijvoorbeeld in de zomer wat sneller dan in de winter.

Wat is een groeidiagram?

Om de groei van je kind te volgen kun je een groeidiagram gebruiken. Er zijn verschillende groeidiagrammen. Bijvoorbeeld een diagram waarin je het gewicht van je kind kunt vergelijken met dat van andere kinderen van dezelfde leeftijd. Of een diagram waarin je de lengte kunt vergelijken. Er is ook een diagram waarin je kunt zien welk gemiddelde gewicht hoort bij een bepaalde lengte. In de GroeiGids app en op TNO.nl vind je de groeidiagrammen die gebaseerd zijn op alle kinderen in Nederland.

De middelste lijn in een groeidiagram geeft het gemiddelde aan. De buitenste lijnen geven het bereik aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit. Valt jouw kind buiten de buitenste lijnen op het groeidiagram? Bespreek dit dan met de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg of je huisarts.

Wat is een normale groei?

Het is logisch dat bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgt. Belangrijk is de eigen groeilijn van je kind. Vlakt de groeilijn van je peuter af of komt er een knik in, bespreek dit dan met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau.

Wijkt een kind fors af van de eigen groeilijn, dan kan er sprake zijn van een groeistoornis. Als het nodig is kan de jeugdarts je verwijzen naar een gespecialiseerde kinderarts. Die kan kijken of er sprake is van een groeistoornis.

Groeipijn

Oudere peuters hebben ’s avonds of ’s nachts wel eens last van groeipijn in hun benen, vaak in hun onderbenen. De pijn lijkt op kramp en zit steeds op een andere plek. De oorzaak van groeipijn is niet bekend. Het heeft niet met groei te maken. Je kind kan er wel last van hebben na een dag met veel lichamelijke activiteit.

Handige apps

  • GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden tot je kind volwassen is.
  • iGrow – Met de app van TNO kun je bijhouden hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit.

In beide apps kun je de groei van je kind eenvoudig bijhouden en zien hoe je kind groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Deel dit artikel

Voor jou