Mediaopvoeding

Mediaopvoeding

Je peuter doet het liefst alles samen met jou. Doordat je kind zich dan veilig voelt, kan het volop leren. Ook als je media gebruikt, is het belangrijk voor je peuter om dat samen te doen. Je kind geniet en leert er dan het meest van.

Nog niet alleen

Je kind kan de knoppen van de tv of tablet vaak wel vinden, maar heeft jou wel nodig om alles te kunnen begrijpen. Ook wil het graag praten over de dingen die er te zien zijn. Laat je peuter dus niet alleen met de tv, de computer of de tablet. Heeft je kind een spel op de tablet al vaker samen met jou gedaan? Dan kun je je kind wel een keer even alleen laten met het spel. Je kind weet nog hoe leuk het samen met jou was en heeft plezier van de herhaling.

Vanaf anderhalf jaar kan je kind meer

Vanaf 18 maanden (anderhalf jaar) begrijpt je kind beter wat er op het beeldscherm te zien is. Zo weet het bijvoorbeeld dat een ronde vorm een bal kan zijn. Je peuter praat dan ook al wat. Hij begint zijn eerste zinnen van twee woorden te zeggen. In deze fase gaat je kind snappen dat iets een begin en een eind heeft.

Verhalen begrijpen

Vanaf tweeënhalf jaar vinden kinderen verhalen leuk. Je kind kan naar Sesamstraat kijken (maar begrijpt nog niet alles!) en gaat kleine grapjes begrijpen door de herhaling. Misschien gaat het ook vragen stellen over wat het ziet. Je kunt dat stimuleren door zelf vragen te stellen over wat er in het televisieprogramma gebeurt. Als je kind iets niet begrijpt, kan het bang of verdrietig worden door wat het ziet.

Leren van verhalen

Peuters vanaf drie jaar kunnen langer de aandacht ergens bij houden. Je peuter kan steeds beter een verhaal volgen. Je kind krijgt plezier in programma’s waarvan het iets leert. Bijvoorbeeld ‘Het Zandkasteel’ en ‘Koekeloere’ (op NPO) of ‘K3’, ‘Kabouter Plop’ en ‘Dora en Diego’. Deze programma’s zijn speciaal gemaakt voor kinderen vanaf drie jaar. Let erop dat het verhaal altijd goed moet aflopen. Te veel spanning of griezelen kan je peuter nog niet aan.

Nadoen wat ze op tv zien

Steeds vaker merk je dat je kind naspeelt wat het op tv heeft gezien. Je kunt angstige momenten of agressie terugzien in het spel van drie- tot vijfjarigen. Dat is een manier om ervaringen te verwerken. Als je dat ziet, help je kind dan door te vertellen wat het voelt, want dat kan je peuter zelf nog niet. Zo leert je kind wat ‘blij’, ‘bang’, ‘verdrietig’ en ‘boos’ is. Het leert zo ook omgaan met al die gevoelens.

Steeds meer zelfstandig

Als je kind bijna naar de basisschool gaat, kan het steeds vaker zelfstandig even tv-kijken, op de computer (met een speciale kinderbrowser of internetfilter) of met een tablet spelen. Maar je kind vindt het nog steeds het allerleukste om dat samen met jou te doen.

Maak bewuste keuzes

Peuters vinden media heel leuk. Als ouder is het belangrijk om na te denken over wat je kind kijkt en wanneer. Laat je kind ook niet te veel en niet te lang kijken. Als jij zelf televisie kijkt terwijl je kind zit te spelen, kan dit hem afleiden in zijn spel.

Deel dit artikel

Voor jou