Geschikte media peuters

Geschikte media peuters

Peuters vinden het leuk om naar andere kinderen te kijken, ook via media. Maar ook naar dieren en fantasiefiguren. De hoofdpersonen moeten gemakkelijk herkenbaar zijn en niet al te griezelig. Peuters vinden bijvoorbeeld het hondje Dribbel, het kleifiguurtje Pingu en het autootje Brum heel leuk.

Fantasie en werkelijkheid

Wat ze zien op een beeldscherm, is voor peuters nog ‘echt’. Je peuter weet niet goed dat een fantasiefiguur niet in het echt bestaat. Hierdoor kan je kind zichzelf ook niet geruststellen, als het eng is om naar te kijken. Het helpt wel als je je kind afleidt en troost.

Games

Peuters krijgen plezier in hun eerste games. Die zijn nog simpel natuurlijk, en vaak opgezet rond een bekend figuurtje zoals Nijntje of Bumba. De spelletjes zijn vaak memorie, kleuren, muziek maken, een legpuzzel of doolhof. Ook op spelcomputers als de Wii zijn er al leuke games, zoals die van Sesamstraat.

Tegen de tijd dat je kind naar groep 1 gaat, kan het zijn eerste avonturengames spelen. Dit zijn games waarin je kind de hoofdpersoon een avontuur laat beleven, en allerlei problemen moet oplossen. Voorbeelden zijn Robbie Konijn (app), Dora (website Nickelodeon) en Mijn naam is Haas (mijnnaamishaas.nl).

Apps

Er zijn vooral veel leuke prentenboeken-apps voor peuters. Timo en het toverboek is al een klassieker. Ook een tip is Job gaat eten. Meer tips vindt je op geschikte peutermedia.

Tablet veilig maken

Heb je geen aparte kindertablet, maar wil je je kind wel af en toe iets laten doen op je eigen tablet? Maak hem dan zo veilig mogelijk:

 • koop een goede beschermhoes om je tablet te beschermen als hij valt;
 • gebruik de beveiligingsopties die standaard beschikbaar zijn;
 • maak een aparte pagina, en zet daar de apps op die je kind mag gebruiken;
 • maak ook een aparte pagina, waarop je nieuwe kinderapps zelf kunt uitproberen;
 • gebruik geen gratis apps, want die zitten vaak vol met ongewenste reclame.

Meer informatie vindt je op Zo maak je je iPad of Android-tablet geschikt voor je kind – handleiding voor het instellen van beveiligingsopties (Consumentenbond)

Skypen of Facetimen

Video-bellen via Skype of Facetime is leuk en gezellig. Met opa en oma, als je die niet dagelijks ziet. Of met papa of mama, als een van hen een tijdje weg is. Voordelen boven appen of mailen zijn dat er iwederzijds contact is en dat je kunt praten, gebaren maken en vragen stellen die meteen beantwoord worden. Peuters vinden het leuk om bekende gezichten te zien op een scherm. En door nu al te Skypen of te Facetimen, raakt je kind vertrouwd met de mogelijkheden van moderne media.

Regelmatig Skypen of Facetimen wordt door taalkundigen ook aangeraden bij een meertalige opvoeding. Want als je wilt dat je kind naast Nederlands ook een andere taal leert, werkt dat alleen als je kind er ook het nut van inziet. Door te Skypen en Facetimen begrijpt je kind dan vanzelf waarom die taal nuttig is.

Connected toys

  Connected toys is speelgoed dat verbonden is aan het internet. Via het speelgoed worden gegevens naar de makers van het speelgoed gestuurd. Hiermee leren zij over hoe jouw kind speelt. Er zit een aantal risico’s aan het spelen met connected toys. Het speelgoed kan gehackt worden. Hierdoor kunnen de gegevens van jouw kind gestolen worden. Andere mensen kunnen dan bijvoorbeeld meeluisteren bij gesprekken tussen jouw kind en een pratende pop. Ook bevat het speelgoed vaak verborgen reclame.

  Bioscoop

  Peuters zijn nog te jong voor de bioscoop. Een bioscoopfilm duurt altijd te lang. Je moet alles wat ze zien uitleggen. Peuters stellen hardop vragen. Ze kunnen niet lang op hun stoel blijven zitten. Ze vinden het kijken naar andere kinderen vaak interessanter dan de film zelf. Bovendien is het geluid in de bioscoop voor bijna alle peuters te hard. Een dvd is dus veel handiger. Denk pas aan de bioscoop tegen de tijd dat je kind naar groep 3 gaat.

  Deel dit artikel

  Voor jou