Oorontsteking

Kinderen zijn vaak heel vatbaar voor verkoudheid en oorontsteking. Een oorontsteking is vervelend en heel pijnlijk.

Oorzaken van oorontsteking

Een oorontsteking begint vaak met een gewone verkoudheid. Via de buis van Eustachius kan de ontsteking zich uitbreiden naar het oor. Doordat het ontstekingsvocht druk geeft op het trommelvlies, ontstaat er oorpijn. Soms ontstaat door die druk een klein scheurtje in het trommelvlies waardoor het vocht naar buiten komt. Dit scheurtje geneest vanzelf weer.

Het kan ook zijn dat je kind niet verkouden is, maar dat de buis van Eustachius langere tijd niet goed functioneert. In dat geval kunnen er trommelvliesbuisjes geplaatst worden.

Wattenstaafjes

Als je vaak de oren van je kind schoonmaakt met wattenstaafjes, verdwijnt het beschermende oorsmeer en kan de huid in de gehoorgang makkelijk ontsteken. Om de gehoorgang zo min mogelijk te beschadigen, kun je de oortjes schoonmaken met wattenstaafjes die speciaal voor kinderen ontwikkeld zijn. Andere oorzaken waardoor de huid in de gehoorgang kan ontsteken zijn vocht (zwemmen), oorpeuteren en cosmetische producten zoals shampoo en haarspray.

Oorpijn

Bij oorpijn ervaren peuters zeurende, scherpe, stekende of kloppende pijnklachten in of rond het oor. Soms komt er etterend of bloederig vocht uit het oor. Je kunt misschien niet zien waar dit vocht vandaan komt, omdat de ontsteking diep in het oor kan liggen. Daarbij kan je kind koorts hebben.

Uitstralende pijn

Soms ligt de oorzaak van oorpijn buiten het oor. Er is dan sprake van ‘uitstralende pijn’, bijvoorbeeld pijn veroorzaakt door een aandoening aan het gebit, aan de amandelen, in de mond of in de keel of de nek.

Genezing

Een oorontsteking gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf weer over. Misschien is het gehoor nog een paar weken verminderd, maar dit geneest ook vanzelf.

Wanneer moet je met oorpijn naar de huisarts?

Het is alleen nodig om naar de huisarts te gaan als:

  • je kind jonger is dan 2 jaar;
  • je kind langer dan drie dagen pijn en koorts heeft;
  • je kind voor de derde keer in een jaar oorpijn heeft;
  • er langer dan twee weken vocht uit het oor komt;
  • je kind voortdurend blijft huilen en ontroostbaar is.

Kijk ook eens bij:

Deel dit artikel

Voor jou