Navelbreuk

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een niet-zichtbare opening in de buikwand op de plek van de navel.

Oorzaak van navelbreuk

Normaal gesproken sluit de opening in de buikwand zich nadat de navelstreng is afgevallen. Bij een navelbreuk gebeurt dit onvoldoende. Onder de navel voel je vaak een kleine opening. Als deze opening blijft bestaan, noem je dit een navelbreuk. Je ziet vaak bij het kind op de plek van de navel een kleine zwelling direct onder de huid. Deze zwelling wordt groter als je kind lacht of huilt, omdat de druk in de buik en daarmee in de navelbreuk hierdoor groter wordt. Als de druk minder wordt, wordt de zwelling weer kleiner. De zwelling is ook makkelijk terug te duwen. Het kind zelf heeft geen last van de navelbreuk. De grootte kan variëren van een paar centimeter tot 5 centimeter of nog meer.

Wat kun je doen aan een navelbreuk?

Als ouder hoef je eigenlijk niets te doen. Bij de meeste kinderen verdwijnt de navelbreuk in de eerste levensjaren vanzelf. Vroeger werden navelbreuken nog wel eens met pleisters afgeplakt, maar daar is nooit van aangetoond dat het hielp. Er bestaat wel een grotere kans op een ontsteking van de huid rondom de navel door de pleisters.

Behandeling van navelbreuk

Als de navelbreuk groter is dan 2 centimeter, is de kans klein dat hij helemaal verdwijnt. Toch hoeft je kind meestal niet geopereerd te worden. Bestaat de navelbreuk na de vijfde verjaardag nog, dan zou je een operatieve ingreep kunnen overwegen omdat de plek er daarna beter uitziet. Je kunt ook wachten tot je kind 14 jaar is (als de breuk dan nog bestaat), omdat het risico dan kleiner is dat de breuk beklemd raakt.

Deel dit artikel

Voor jou