Eczeem

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid waar baby’s en kinderen vaak last van hebben. De huid van je peuter is dan vaak rood en schilferig. Er kunnen ook blaasjes op komen. Eczeem kan overal zitten, maar je kind kan ook een paar plekken hebben. Meestal komt het voor op het hoofd, de armen, het bovenlichaam en in de knieholtes.

Hoe krijg je eczeem?

  • Je kunt eczeem krijgen door contact met stoffen waar je allergisch voor bent. Dat heet dan contacteczeem. Je kunt het krijgen van metaalstof, hout, shampoo, verfkleurstoffen, textiel, rubber en sommige planten.
  • Je kunt met eczeem geboren worden. Dat heet constitutioneel of atopisch eczeem (dauwworm). Meestal begint dit soort eczeem vanaf de leeftijd van 3 maanden. Veel kinderen groeien eroverheen voor hun vijfde levensjaar, maar andere kinderen houden er last van. Het verschilt per kind hoeveel last ze ervan hebben en hoe lang dat zal duren. Bij de meeste kinderen worden de klachten minder als ze ouder worden. Tegen een jaar of 12 is het meestal verdwenen.
  • Als in jouw familie of die van je partner eczeem voorkomt, is de kans groter dat je peuter het ook krijgt.

Wat kun je zelf doen aan eczeem?

Eczeem is een chronische huidaandoening. Dat betekent dat je het niet kunt genezen. Als de klachten niet vanzelf overgaan, kun je ze meestal wel verminderen. Het is verstandig om met je huisarts te overleggen wat de beste optie is om het eczeem van je kind te behandelen. Meestal schrijven huisartsen een zalfje voor.

  • Let erop dat je kind niet aan het eczeem krabt. Als het de huid openkrabt, kan dat gaan ontsteken. Door krabben krijgt je kind ook weer meer jeuk.
  • Koop geen spullen waar stoffen in zitten die eczeem kunnen uitlokken.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over eczeem en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Deel dit artikel

Voor jou