Amandelen

De neus- en keelamandelen zijn de poortwachters van het afweersysteem. Ze helpen te voorkomen dat je kind ziek wordt.

Ontstoken amandelen

Wanneer de amandelen zelf ontstoken raken, zijn ze niet meer in staat om alle bacteriën, virussen en schimmels te weren. Dit gebeurt regelmatig, en vaak al op jonge leeftijd. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan het dan nodig zijn om de amandelen te verwijderen. Dat gebeurt op een moment dat de amandelen niet ontstoken zijn.

Neusamandelen verwijderen

In de meeste gevallen worden alleen de neusamandelen verwijderd. De neusamandelen raken door de infecties verdikt en opgezwollen waardoor een kind moeilijk kan ademen. Het verwijderen van de neusamandelen is een kleine ingreep waarbij je kind onder narcose wordt gebracht. Meestal mag de peuter enkele uren na de ingreep alweer naar huis.

Keelamandelen verwijderen

Als je kind last heeft van terugkerende keel- en middenoorontstekingen, kan de arts ervoor kiezen om ook de keelamandelen te verwijderen. Als de keelamandelen dik en opgezwollen zijn, is het lastig en pijnlijk om te slikken en te praten. Het verwijderen van de keelamandelen gebeurt onder narcose. Het is een dagbehandeling, dus in de meeste gevallen mag het kind aan het eind van de dag alweer naar huis.

IJsjes eten

Nadat de keelamandelen verwijderd zijn, is het raadzaam om je kind veel waterijsjes of ijsklontjes te laten eten. De kou van het ijs verzacht de pijn.

Deel dit artikel

Voor jou