Aardbeienvlek

In de eerste dagen na de geboorte kan je baby een rode of blauwe vlek krijgen die bobbelig aanvoelt en boven op de huid lijkt te liggen. Dit is een aardbeienvlek, of hemangioom. Het wordt ook wel frambozenvlek genoemd. Na het verschijnen kan een aardbeienvlek nog behoorlijk groeien, van een kleine stip tot een echte vlek.

Wat is een aardbeienvlek?

Net als een ooievaarsbeet bestaat een aardbeienvlek uit een kluwen bloedvaatjes die zich in de huid ophopen. Aardbeienvlekken of hemangiomen zijn ongevaarlijk, maar kunnen behoorlijk opvallend zijn. Ze kunnen behalve in het gezicht en in de hals ook op andere plekken op het lichaam voorkomen. De kleur van de vlek hangt af van de plaats in de huid. Oppervlakkige hemangiomen zijn rood, en dieper in de huid liggende vlekken zijn blauw. Ongeveer 10 procent van de kinderen heeft een hemangioom.

Trekt een aardbeienvlek vanzelf weg?

De meeste hemangiomen zijn voor de tiende verjaardag verdwenen. Meestal blijft er een klein litteken zichtbaar en ziet ook de huid er iets anders uit. Soms gaan de vlekken helemaal niet weg.

Wanneer ga je met een hemangioom naar de huisarts?

Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als het hemangioom er onrustig uitziet of gaat ontsteken. Ook als de vlek op een bijzondere plaats zit, bijvoorbeeld op een bovenooglid, waardoor je kind niet goed kan zien, of in de mond of de neus, is het goed om de huisarts ernaar te laten kijken. Heeft je kind meerdere hemangiomen, dan kan de huisarts je peuter doorverwijzen. Er kunnen namelijk inwendige hemangiomen zijn, die eventueel problemen kunnen veroorzaken.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over de aardbeienvlek en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Deel dit artikel

Voor jou