Jeugdgezondheidszorg

Na de eerste verjaardag van je kind, ben je ouder van een peuter. In de komende drie jaar leert je kind onder andere lopen, praten en zindelijk worden. Het consultatiebureau houdt deze ontwikkelingen samen met jou als ouder bij. Het ene kind leert wat sneller praten, terwijl het andere kind wat eerder kan lopen.

Ben je benieuwd wat er is veranderd binnen de jeugdgezondheidszorg tijdens de coronacrisis? Dit vind je onderaan deze tekst.

Het consultatiebureau

In de peuterleeftijd zijn er meestal minder afspraken op het consultatiebureau dan in de babytijd. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kijkt nog steeds naar de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind. Daarnaast kun je er terecht met al je vragen over voeding, slapen, veiligheid en opvoeden. Met de jeugdarts kun je dus vrijwel alles bespreken, een gesprek met de huisarts is in veel gevallen dan niet meer nodig. De jeugdarts is goed op de hoogte van de normale ontwikkeling van een kind en weet vaak wat je kind nodig heeft.

Wanneer je uitgebreide vragen hebt of je zit met een ingewikkeld probleem dan kan de jeugdverpleegkundige ook bij jou thuis langs komen. Samen kijken jullie dan wat voor ondersteuning en hulp er nodig is. De jeugdarts kan je als het nodig is verwijzen naar de huisarts of een specialist.

Als je kind tussen drieënhalf en vier jaar is, wordt ook onderzocht of je peuter goed kan zien door middel van een oogtest. Dit onderzoek heet: de visusmeting. Als je kind bijna vier jaar is, krijgt het ook een uitnodiging voor een vaccinatie. Vaak wordt de afspraak voor de vaccinatie dan gecombineerd met de oogtest.

Van Wiechenonderzoek

Om de ontwikkeling van je kind te volgen wordt het Van Wiechenonderzoek gebruikt. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. Ontwikkelingsmijlpalen zijn bijvoorbeeld: teruglachen, kruipen en zwaaien. Het onderzoek wordt genoteerd in een schema, waarmee de jeugdarts en jeugdverpleegkundige bijhouden hoe ver je kind is in zijn ontwikkeling op verschillende gebieden.

Aan de hand van dit schema kun je samen met de medewerkers bij de Jeugdgezondheidszorg in gesprek gaan over de ontwikkeling van jouw kind.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt samen met jou de ontwikkeling van jouw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe ze de zorg voor kinderen inrichten. Maar ook hoe de plek waar je de zorg kunt vinden genoemd wordt. Kijk op de website van je gemeente hoe de jeugdgezondheidszorg bij jou geregeld is.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje op Youtube.com van de GGD.

Jeugdgezondheidszorg tijdens de coronacrisis

De jeugdgezondheidszorg werkt gewoon door tijdens de coronacrisis. Om ouders, kinderen en de medewerkers te beschermen zijn er soms nog wel extra maatregelen:

  • Een tijdlang was het belangrijk om met maximaal één ouder naar het consultatiebureau te komen en broertjes en zusjes niet mee te nemen. Dat mag nu weer. De ouder of kinderen die meekomen mogen geen luchtwegklachten of koorts hebben.
  • Nu de anderhalvemeterregel is afgeschaft, mogen er weer meer mensen tegelijk in de wachtkamer aanwezig zijn.
  • Als het nodig is worden afspraken nog vervangen door een telefonische afspraak of beeldbellen.
  • Inloopspreekuren gaan meestal weer zonder afspraak. Neem contact op met jouw consultatiebureau om te informeren of er inloopspreekuren plaatsvinden en of je hiervoor nog een afspraak moet maken.
  • Langzamerhand worden er weer bijeenkomsten gehouden. Het kan zijn dat je voor toegang de QR-code in de Corona Check App moet laten zien.
  • Het vaccineren van kinderen van nul tot vier jaar gaat gewoon door. Kinderen zijn kwetsbaar voor infectieziekten. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma te halen, óók nu tijdens de coronacrisis.
  • Tot slot gaan ook de gehoorscreening en de hielprik gewoon door.

Heb je vragen over de opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van je kind, wil je meer weten over de corona-maatregelen die genomen zijn of is het onduidelijk of je geplande afspraak via de telefoon of op het consultatiebureau zal plaatsvinden. Neem dan zelf contact op met jouw jeugdgezondheidszorg.

Deel dit artikel

Voor jou