Nachtrust

Slapen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je kind. Een peuter slaapt tussen 10 en 12 uur per nacht. Maar als je kind twee jaar is, heeft het meestal ook nog behoefte aan een middagslaapje. Van de driejarigen slaapt ongeveer de helft nog ’s middags. De hoeveelheid slaap die een kind nodig heeft, verschilt per kind. Er kunnen grote verschillen zijn.

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk. Maar hoe weet je of je kind genoeg slaapt? Dat kun je vooral in de ochtend goed zien. Je kind krijgt voldoende slaap als het ‘s morgens spontaan wakker wordt en als het binnen een half uur na het opstaan trek heeft in een ontbijt. Het zegt niet zoveel als je kind overdag slaap lijkt te hebben. Kinderen die te weinig slapen zijn lang niet altijd slaperiger. Soms zijn ze vooral veel drukker.

Sluit de dag rustig af

Een goede nachtrust begint met een rustige afsluiting van de dag. Houd tijdens het naar bed brengen altijd zo veel mogelijk een vast ritueel aan. Rituelen en voorspelbaarheid stellen je kind gerust. Als het dan eens een moeilijke nacht heeft, dan kan het hierop terugvallen.

Slaapproblemen bij peuters

Veel kinderen hebben wel eens last van slaapproblemen. Ze vinden het soms moeilijk om te gaan slapen en niet bij hun ouders te mogen zijn. Ze beginnen te dromen en verwerken zo dingen die overdag gebeurd zijn. Soms worden ze bang en hebben ze behoefte aan troost. Sommige kinderen vinden het moeilijk om alleen te zijn of verzetten zich tegen de slaap. Andere kinderen worden altijd vroeg wakker.

Aanpak van slaapproblemen

De aanpak van slaapproblemen kost moeite. Zeker in het begin. Het is belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand is.

Als je kind ziek is of pijn heeft, dan kan het misschien niet goed slapen. Is je kind niet ziek, dan is het misschien gewend geraakt aan de aandacht die het krijgt door te huilen. Als dat zo is, probeer dan een ander ritme op te bouwen en je kind te helpen om steeds meer zonder jouw hulp tot rust te komen.

Deel dit artikel

Voor jou