Aanpak van slaapproblemen

Het komt regelmatig voor dat peuters en kleuters moeilijk inslapen en weer uit bed komen. Soms kost het veel doorzettingsvermogen om je kind in bed te laten blijven. Doe geen licht aan en haal je kind niet uit bed. Praat geruststellend of aai wat over het hoofd. Het doel van het troosten is om je kind en jezelf gerust te stellen.

Je kunt kiezen voor een van de methoden hieronder. Het is belangrijk dat je de methode die je kiest ook echt enkele weken consequent volhoudt.

De zachte methode voor jonge kinderen

Bij jonge kinderen die nog in een ledikant slapen, kun je de zachte aanpak gebruiken. Je legt je kind in het ledikant en zegt welterusten. Je blijft in de kamer van je peuter, maar reageert niet op het gedrag van je kind.. Als je kind slaapt, verlaat je de kamer. Het kan nodig zijn om dit een paar nachten te doen. Gaat je kind huilen of schreeuwen, geef het dan geen aandacht. Deze methode is handig als je kind eerst een tijd in jouw slaapkamer heeft geslapen en nog moet wennen aan het alleen slapen.

Geleidelijke aanpak

Bij de geleidelijke aanpak handel je het gewone slaapritueel af, maar vertel je dat je nog even komt kijken als je kind rustig in bed blijft. Doe dit dan ook na twee minuten. Vervolgens vertel je weer rustig dat het tijd is om te gaan slapen en dat je straks weer komt kijken. Na ongeveer één minuut neem je opnieuw afscheid. Je blijft dus niet in de kinderkamer, ook niet als je kind nog huilt. Het kan nodig zijn dat je een aantal keren teruggaat voordat je kind in slaap is gevallen. Maak daarom de tijd tussen de bezoekjes aan de slaapkamer steeds een paar minuten langer. De eerste avonden kan dat lang duren, maar uiteindelijk zal je kind zich erbij neerleggen.

Directe aanpak

Tot slot is er nog de directe aanpak. Voordat je kiest voor de directe aanpak moet je zeker weten dat er geen lichamelijke oorzaak is van de slaapproblemen. Raadpleeg dus altijd eerst je huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Je kunt deze methode alleen gebruiken als je alle tips voor een gezonde slaap ook werkelijk toepast.

Bij de directe aanpak werk je een vast slaapritueel af. Maak bij het instoppen duidelijk dat dat je kind de hele nacht in bed moet blijven en dat je niet komt als het roept of huilt. Dan verlaat je de slaapkamer en negeer je vragen, roepen of huilen, hoe moeilijk je dat ook vindt. Ga niet meer bij je kind kijken totdat je zeker weet dat het in slaap is gevallen. Dat moment komt zeker, maar kan de eerste avonden lang duren. Van jou als ouder vraagt dat veel zelfbeheersing. De directe aanpak werkt alleen als je gemotiveerd bent om het echt vol te houden. Bij deze methode heb je meestal binnen een week succes.

Consequent zijn

Bedenk van tevoren welke aanpak het beste bij jou past en wat je aankunt. Bij alle drie de methoden is het belangrijkste dat je consequent bent en het elke avond op dezelfde manier doet. Bovendien is het belangrijk dat je partner dezelfde aanpak volgt.

Fiona over slaapproblemen bij peuters

Bron: Opvoedinformatie Nederland

In dit filmpje geeft Fiona tips over slaapproblemen bij peuters.
Deel dit artikel

Voor jou