Tien praktische eettips

Tien praktische eettips

Als ouder heb je grote invloed op het eetgedrag en de eetgewoonten van je kind. Hoe zorg je voor een gezellige sfeer aan tafel en een kind dat prima eet?

1. Het goede voorbeeld

Je kind leert van jouw voorbeeld. Dit geldt voor tafelmanieren, maar ook voor het eetpatroon. Eet daarom zo veel mogelijk samen met je kind en maak het gezellig.

2. De tv eet niet mee

Laat je kind geen spelletjes spelen of tv-kijken onder het eten. Dat leidt te veel af. Houd het wel gezellig aan tafel. Bespreek samen met je kind wat jullie eten. Van leuke maaltijdgesprekjes leert je kind goed praten en denken.

3. Een tafel om van te smullen

Peuters knoeien natuurlijk nog veel. Je kunt een plastic zeiltje onder de kinderstoel leggen. Leuk eetgerei stimuleert je kind om te eten. Kies eetgerei dat past bij de motoriek van je kind. Peuters leren eerst met de handjes eten, dan met een lepel en dan met een vork.

4. Vaste tijden voor maaltijden

Op vaste tijden eten, met alle gezinsleden, biedt grote voordelen. Het is gezellig, je kind leert die momenten te waarderen en eet op regelmatige tijden. Bovendien leert je kind dan dat je niet de hele dag door kunt eten.

5. Het eten is bijna klaar!

Als je kind 1 jaar is, kun je het best zorgen dat alles klaar is als je het gaat halen om te eten. Oudere peuters roep je wanneer het eten bijna klaar is zodat ze rustig af kunnen ronden waar ze mee bezig waren en aan tafel kunnen komen zitten.

6. Neem rustig de tijd, maar tafel niet te lang

Zorg voor een rustige, aangename sfeer. Verwacht niet dat je kind lang aan tafel kan zitten. Peuters kunnen ook nog niet zo goed stilzitten.

7. Prijs je peuter

Leer kinderen enkele regels die passen bij hun leeftijd. Geef ze een complimentje als ze iets goed doen en verwacht niet te veel. Je peuter moet echt leren om rustig aan tafel te zitten en netjes te eten.

8. Het bordje hoeft niet leeg

Geef peuters een kleine portie die past bij hun leeftijd. Schenk er niet te veel aandacht aan als je kind het bordje niet leeg eet en ruim gewoon de tafel af. Wil je kind kort na de maaltijd iets eten omdat het nog honger heeft, wees dan kordaat en laat het wachten tot het volgende eetmoment!

9. Niet te veel tussendoortjes

Als je kind veel tussendoortjes krijgt of neemt, is het minder gemotiveerd om aan tafel het bordje leeg te eten.

10. Je kind laten helpen

Vanaf een jaar of 3 of 4 kan je kind misschien al een beetje ‘helpen’, bijvoorbeeld door een pak melk op tafel te zetten. Dit is ook goed voor het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van je kind.

Fiona over eettips voor peuters

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Fiona geeft tips voor eten met peuters. Hoe zorg je dat het gezellig blijft en wat doe je als je kind niet alles op wil eten?
Deel dit artikel

Voor jou