Schuldgevoel werkende ouders

Schuldgevoel werkende ouders

Vooral werkende moeders voelen zich wel eens schuldig.

  • Omdat ze het gevoel hebben dat ze hun kinderen niet genoeg aandacht geven.
  • Het moeilijk vinden afscheid te nemen als ze hun kind naar de kinderopvang brengen.
  • Of door hun werk een voorstelling op school missen.

Waarom voelen werkende ouders zich schuldig?

Veel ouders willen alles goed doen en er voor iedereen zijn. Dat gaat nu eenmaal niet. Wat ook mee kan spelen, is dat bij veel vrouwen die nu zelf moeder zijn, hun moeder thuis was in hun kindertijd. Onbewust voelt het alsof zij zelf ook thuis moeten zijn voor hun kind. Zo zijn ze het immers gewend. Dat zou ook verklaren waarom mannen veel minder last hebben van dat schuldgevoel: hun vaders werkten gewoon.

Voordelen van werkende ouders

Een werkende ouder geeft een kind meestal meer ruimte om een eigen leven te leiden. Sommige onderzoekers menen dat kinderen van werkende ouders daarom gelukkiger zijn. Je kind hoeft ook niet de hele tijd aandacht. Zorg dat je weet hoe het met je kind gaat en wees er als het nodig is. Dat hoeft niet altijd meteen. Zo leren ze ook dingen zelf op te lossen.

Gelukkige ouders

Werkende ouders doen zelf ervaringen op waar ze thuis over praten. Dat is leerzaam en leuk voor de kinderen. Het belangrijkste is dat ouders dingen doen die ze leuk vinden. Kinderen worden vooral gelukkig van gelukkige ouders. Als jij je telkens schuldig voelt, geeft dat juist stress. Daar krijgt je kind ook last van.

Opvang is vaak leerzaam en leuk

De medewerkers van kinderopvanginstellingen werken bewust aan de ontwikkeling van kinderen. Kinderen spelen met leeftijdgenootjes, krijgen sport en activiteiten aangeboden en doen nieuwe ervaringen op. Ook met een oppas doen kinderen vaak weer andere dingen dan met de ouders. Het biedt je kind de kans om een band op te bouwen met anderen en nieuwe ervaringen op te doen.

Tips voor werkende ouders

  • Accepteer dat je niet alles (goed) kunt doen. Leg de lat lager. Je huis hoeft niet altijd schoon te zijn. Jullie hoeven er niet altijd tiptop uit te zien. Misschien kun je bepaalde verplichtingen waar je tegenop ziet, afzeggen.
  • Doe vooral dingen die je leuk vindt, thuis en op je werk
  • Doe geen dingen half. Je bent of bij je kind of je werkt. Verdeel die tijd duidelijk. Geef je (jonge) kind bijvoorbeeld aan dat je drie kwartier met hem of haar speelt en dat je daarna iets voor jezelf gaat doen. Dan weet je kind dat het zichzelf moet vermaken.
  • Bedenk niet hoe het hoort, of wat anderen vinden. Ga uit van wat jij wilt en wat bij jou (en je partner en je kind) past.
Deel dit artikel

Voor jou