Samengesteld gezin

Als je een relatie aangaat met iemand die kinderen meeneemt uit een vorige relatie, dan heb je een samengesteld gezin. Je krijgt dan meestal de rol van stiefouder. Zeker wanneer jullie relatie serieus wordt en jullie steeds meer de kinderen samen opvoeden.

Een nieuw gezin vormen

Samen een nieuw gezin vormen is niet altijd eenvoudig. Misschien vinden de kinderen van je partner het moeilijk om jou te accepteren als stiefouder. Of juist andersom.

  • Geef het tijd. Het vormen van een samengesteld gezin vraagt veel begrip, geduld en doorzettingsvermogen van iedereen. Verwacht niet dat je meteen een goedlopend gezin hebt. Iedereen moet zijn plekje vinden en dat kan soms jaren duren.
  • Leg aan je stiefkinderen uit dat je niet de plek van hun andere ouder wilt innemen. Wees dus ook terughoudend in die ouderrol. Maar steun elkaar wel op de achtergrond.
  • Als jullie niet dezelfde opvoedstijl hebben probeer dan basisregels vast te leggen die voor alle kinderen gelden en voer die geleidelijk in.
  • Werk aan een stevige relatie met je partner, maak regelmatig tijd vrij voor elkaar. Dat versterkt jullie band en is ook goed voor de andere relaties in jullie gezin.

Wil je meer informatie over het omgaan met stiefkinderen of heb je andere vragen over jouw samengestelde gezin? Op het forum van VillaPinedo.nl kun je vragen stellen aan jongeren met gescheiden ouders. Op StiefacademieNederland.nl vind je verhalen van andere (stief)ouders en professionals. Of lees de folder ‘Uit elkaar… En de kinderen dan?’ van Rijksoverheid.nl.

Omgang met de andere ouder

De kinderen hebben ineens meer familie dan voorheen. Dit kan soms een beetje ingewikkeld worden. Een goede omgang met de ex-partners, is natuurlijk belangrijk voor de zorg en de opvoeding van de kinderen. Ook blijkt dat het voor kinderen goed is om hun biologische vader en moeder, mits zonder ruzie, af en toe samen om zich heen te hebben. Bied als stiefouder daar ook ruimte voor, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk.

Ouderlijk gezag stiefkinderen

Jullie zijn niet automatisch de wettelijke ouder van elkaars kinderen. Ook niet als je trouwt. Je kunt alleen het ouderlijk gezag krijgen over de kinderen van je partner, als je kiest voor stiefouderadoptie (of partneradoptie). Zowel de kinderen als je partner en de ex van je partner moeten het hier allemaal mee eens zijn. De rechter houdt altijd rekening met de mening van het kind. Vanaf 12 jaar is de instemming van het kind nodig.

Deel dit artikel

Voor jou