Alleenstaande ouder

Als je er als ouder alleen voor staat, is het soms niet makkelijk om voor je kind of kinderen te zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je gescheiden bent of als je je partner hebt verloren. Je kunt ook bewust gekozen hebben voor alleenstaand ouderschap.

Werk en inkomen

Alleen je kind opvoeden kan lastig zijn als je de zorg voor je kind combineert met je werk of je studie. Als je geen werk hebt, kun je in de bijstand terechtkomen. Je leeft dan van een minimuminkomen. Daarom is het bijna altijd beter om een goede opleiding te volgen en een leuke baan te zoeken.

Ontheffing van de arbeidsplicht

Je kunt ontheffing van de arbeidsplicht krijgen om voor je kind te zorgen. Wanneer je kind jonger is dan 5 jaar, heb je wel leerplicht. Je kunt overigens maar eenmalig voor maximaal 6 jaar ontheffing van de arbeidsverplichting aanvragen, ook al krijg je er meer kinderen bij in de tijd voordat je eerste kind 6 wordt.

Kinderalimentatie

Als je gescheiden bent en je kind bij jou woont, ontvang je alimentatie van je ex-partner. Op die manier deel je in de kosten voor de zorg van jullie kind.

Een nieuwe partner

Als je een nieuwe partner krijgt, heeft dit natuurlijk gevolgen voor je gezin. Je nieuwe partner wordt niet ineens wettelijk stiefouder, maar krijgt in de praktijk vaak wel de rol van stiefouder van je kind. De situatie zal zeker veranderen als je nieuwe partner ook kinderen heeft. Als je bij elkaar intrekt, ontstaat er een samengesteld gezin.

Wat als jou iets overkomt?

Vraag iemand als voogd voor je kind. Hij of zij zorgt voor je kind als er iets met jou gebeurt. Je kunt dit vastleggen bij de notaris.

Deel dit artikel

Voor jou