Loden waterleidingen

Bijna al het kraanwater in Nederland is veilig om te drinken. Maar soms kan er te veel lood in het kraanwater zitten. Dit is het geval als je woning loden waterleidingen heeft of de eerste drie maanden nadat je woning nieuwe leidingen of kranen heeft gekregen.

Een teveel aan lood kan gevaarlijk zijn voor met name zwangeren, baby’s en kinderen. Het kan leiden tot schade aan het zenuwstelsel, met als gevolg leer- en gedragsproblemen. Het is dus heel belangrijk om te weten of er in het huis loden waterleidingen aanwezig zijn.

Advies bij loden leidingen

Laat loden waterleidingen zo snel als het mogelijk is vervangen. Als je een koophuis hebt, dan kun je een erkend installateur (een loodgieter) de loden waterleidingen laten vervangen. Als je een huurhuis hebt, dan is de huiseigenaar of woningcorporatie verantwoordelijk voor het vervangen van de loden waterleidingen.

Voor zwangeren, baby’s en kinderen tot en met zeven jaar gelden de volgende adviezen voor watergebruik in geval van loden leidingen:

  • Drink geen water uit de kraan met loden leidingen. Gebruik flessenwater of kraanwater uit niet-loden leidingen, ook voor het drinken van thee en koffie.
  • Gebruik flessenwater of kraanwater uit niet-loden leidingen bij het maken van dranken, soep en voor producten die water opnemen bij het koken, zoals pasta, rijst of couscous. Omdat de meeste groente en aardappelen vrij weinig vocht opnemen, kun je deze (na twee minuten doorspoelen van de kraan) wel in kraanwater koken.
  • Maak flesvoeding voor baby’s met water uit niet-loden leidingen. Bijvoorbeeld met flessenwater uit de winkel. Op de verpakking van het water lees je of het flessenwater geschikt is voor het maken van flesvoeding.

Voor kinderen ouder dan acht jaar, volwassenen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen gelden de volgende adivezen:

  • Heb je de kraan met loden leidingen meer dan acht uur niet gebruikt? Laat dan de kraan eerst zo’n twee minuten stromen, voordat je het water gebruikt.
  • Zorg ervoor dat je als volwassenen maximaal twee liter van dit kraanwater binnenkrijgt (via drinken en eten). Geef kinderen boven de acht jaar maximaal één liter.
  • Geef je borstvoeding? Je kunt het kraanwater uit loden leidingen gebruiken, nadat je de kraan twee minuten hebt laten stromen. De hoeveelheid lood die in borstvoeding terechtkomt is erg laag en geeft geen risico voor je kind.

Advies bij nieuwe waterleidingen, nieuwe kranen en nieuwbouwhuizen

Heb je nieuwe waterleidingen, nieuwe kranen of een nieuwbouwhuis? Dan gelden de eerste drie maanden de volgende adviezen:

  • Heb je de nieuwe waterleidingen meer dan acht uur niet gebruikt? Laat dan de kraan eerst zo’n twee minuten stromen, voordat je het water gebruikt. Het water dat na twee minuten doorspoelen uit de kraan komt, kun je wel drinken of gebruiken voor de bereiding van eten en flesvoeding.
  • Heb je alleen een nieuwe kraan? Spoel dan voor elk gebruik de kraan tien seconden door. Daarna kun je het water weer drinken of gebruiken bij het koken.

Na drie maanden kun je het kraanwater uit nieuwe kranen, nieuwe leidingen en nieuwbouwwoningen gewoon direct gebruiken voor eten en drinken.

Hoe weet ik of mijn huis loden waterleidingen heeft?

Sinds 1960 worden er geen loden waterleidingen meer gebruikt in de bouw. Ook zijn ze in de meeste huizen vervangen. Toch zullen er soms in oude huizen nog loden waterleidingen voorkomen. Voornamelijk in huizen die voor 1945 zijn gebouwd. Woon je in een oud huis? Dan kun je het best eerst zelf controleren of er loden waterleidingen zijn. Je herkent ze aan hun grijze kleur.

Vermoed je dat er loden waterleidingen zijn of weet je het niet zeker? Vraag aan een loodgieter om dit na te gaan. Je kunt dan voorlopig beter flessenwater uit de winkel of kraanwater uit andere niet-loden leidingen gebruiken, ook voor het klaarmaken van flesvoeding voor baby’s.

Meer informatie

Wil je meer informatie over loden waterleidingen? Lees dan de informatie over lood in drinkwater op RIVM.nl(pdf,436kb) of kijk op de website van het Voedingscentrum.nl.

Deel dit artikel

Voor jou