Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie is ongewenste, seksueel getinte aandacht. Seksueel getinte opmerkingen kunnen leiden tot aanranding of zelfs verkrachting.

Schatje, lieverd, lekker ding

Misschien is er een persoon die je kind steeds aanspreekt op een manier die jouw kind, of jij niet wil, bijvoorbeeld met ‘schatje’ of met ‘lekker ding’. Ieder van jullie kan duidelijk maken dat je dit niet wil en gewoon aangesproken wil worden met je voornaam. Als die ander moeilijk doet en vraagt waarom, hoeft je kind alleen maar te zeggen: ‘Omdat ik zo heet en dus ook zo genoemd wil worden.’ Je kind hoeft verder niets uit te leggen.

Seksueel getinte opmerkingen

Wanneer iemand rare dingen zegt, bijvoorbeeld over de geslachtsdelen van je kind, is dat een seksueel getinte opmerking. Ook wanneer dit online gebeurt. Misschien schrikt je kind hier eerst van, omdat het zo’n opmerking of vraag niet had verwacht. Dat maakt het lastig om adequaat te reageren. Probeer je kind te leren om niet in te gaan op dergelijke vragen of opmerkingen.

Ongewenste aanrakingen

Wat als iemand je kind aanraakt waar het dat niet wil? Misschien lijkt het per ongeluk te gaan, maar dan nog kan het een heel vervelend gevoel geven. Als je kind heel goed voor zichzelf opkomt, geeft het zo’n persoon misschien meteen een uitbrander of zelfs een klap. Het kan ook zijn dat je kind dit niet durft.

Laat je kind weten dat het altijd kan vertellen wat er is gebeurd en dat je niet kwaad wordt.

Voor jezelf opkomen bij (seksuele) intimidatie

Als je graag wilt dat je kind de volgende keer beter voor zichzelf opkomt, is een weerbaarheidscursus of een cursus zelfverdediging misschien een goed idee. Bespreek dit met de huisarts. Het is sowieso goed om erover te praten.

Seksuele intimidatie op school

Seksuele intimidatie gebeurt ook vaak op school. Het is belangrijk dat je kind meteen zegt dat de ander moet stoppen. Lukt dat niet, dan is het verstandig om naar de vertrouwenspersoon van de school te gaan.

De Ondergoedregel

De Ondergoedregel helpt je om jonge kinderen uit te leggen waar anderen hen niet mogen aanraken, hoe ze kunnen reageren en waar ze hulp kunnen zoeken. Uitleg en informatie vind je op de website Ondergoedregel.nl.

Deel dit artikel

Voor jou