Kindermishandeling

Voor kinderen is thuis, dus bij hun eigen ouders, broertjes en zusjes, bijna de hele wereld. Daarom is het belangrijk dat die wereld liefdevol, voorspelbaar en veilig is. Als kinderen thuis niet veilig zijn, is dat heel schadelijk voor ze.

Kleine kinderen kwetsbaarder voor kindermishandeling

Baby’s en peuters lopen meer risico dan oudere kinderen, omdat zij minder vaak buiten het gezin komen. Ze gaan bijvoorbeeld nog niet naar school. Bovendien zijn ze te jong om over hun situatie te praten. Ze kunnen nog geen hulp vragen aan anderen buiten het gezin. Ook kinderen met lichamelijke problemen, probleemgedrag of minder goede sociale vaardigheden zijn extra kwetsbaar.

Mishandeling en verwaarlozing

Kindermishandeling bestaat uit verschillende vormen van mishandeling en verwaarlozing. Als in een gezin kindermishandeling voorkomt, gaat het vaak om een combinatie van vormen.

Oorzaken kindermishandeling

Meestal zijn er veel problemen thuis. Bijvoorbeeld omdat je als ouder overspannen raakt of omdat je relatieproblemen hebt. Misschien zijn er vervelende dingen gebeurd en zie je het zelf even niet meer zitten. Of ben je daar zoveel mee bezig, dat je niet goed voor je kind kunt zorgen. Wat doe je dan?

Zoek hulp voor jezelf

Als je jouw kind niet het veilige thuis kunt bieden dat je zou willen, zoek dan hulp. Kies voor je kind! Je hoeft er niet alleen voor te staan: praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je eigen ouders, broer of zus. Met een goede vriendin of met de buurman. Zij kunnen je helpen.

Zorg dat je kind veilig is

Hoe zorg je ervoor dat je kind veilig is? Je eigen huisarts, maar ook de mensen van Veilig Thuis (0800-2000) geven je advies en helpen je om de situatie te veranderen.

Gaat het niet om je eigen kind? Bel dan ook Veilig Thuis om advies. Je bespreekt dan samen met een deskundige de situatie. Dat kan ook anoniem als je dat wilt.

Deel dit artikel

Voor jou