Sparen

Wie spaart, die heeft wat. Ook als je voor je kind spaart, heb je wat voor later. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een fiets, een computer of voor autorijlessen en studiekosten.

Sparen voor onverwachte uitgaven

Soms gaat er iets stuk, bijvoorbeeld de wasmachine of de koelkast. Dan is het handig als je geld apart hebt staan waar je reparaties of nieuwe aankopen van kunt betalen. Als je elke maand een vast bedrag op een spaarrekening zet, bouw je een buffer op die je in de toekomst kunt gebruiken voor zulke uitgaven. Kijk op Nibud.nl voor meer informatie.

Hoe kies je een spaarrekening?

Als je geld op een spaarrekening wilt zetten, kun je kiezen uit verschillende soorten spaarrekeningen. Houd rekening met je inkomen en hoeveel je wil sparen. De kans is groot dat je in de periode waarin je gaat sparen meer gaat verdienen, maar het kan ook zijn dat je juist minder inkomsten hebt.

Kijk of je het spaarplan tussentijds kunt aanpassen of stopzetten. Bijvoorbeeld bij een scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van (één van de) ouders. Kijk op Nibud.nl voor meer informatie.

Sparen voor je kind

Sommige ouders openen na de geboorte van hun kind een spaarrekening. Grootouders doen dat soms ook voor hun kleinkinderen. Je kunt zelf geld storten en het geld beheren op de spaarrekening. Je kunt bijvoorbeeld de kinderbijslag die je ontvangt gebruiken om te sparen. Als de spaarrekening op naam staat van je kind, kun je je kind op zijn achttiende het eigen beheer over zijn spaargeld geven.

Belastingvrij schenken

Het is ook mogelijk om je kind belastingvrij geld te schenken. Dit geld kan natuurlijk op de spaarrekening van je kind komen te staan. Bedenk wel dat je het spaargeld van minderjarige kinderen moet melden bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op Nibud.nl.

Deel dit artikel

Voor jou