Vruchtbaarheid man

Om een eicel te kunnen bevruchten, is het belangrijk dat de man voldoende beweeglijke en gezonde zaadcellen heeft. Dat is nodig omdat alleen gezonde zaadcellen de eicel ook werkelijk kunnen bereiken en bevruchten.

Vruchtbaarheid en temperatuur

Het is belangrijk voor de kwaliteit van het sperma om je zaadballen (testikels) een beetje koel te houden. Voor een goede aanmaak van sperma is een temperatuur van de zaadballen van ongeveer 34 graden het best.

  • Het is beter om geen strakke onderbroeken te dragen, ook ’s nachts niet. Draag bij voorkeur katoenen, ruim zittende bovenbroeken.
  • Warme ligbaden en saunabezoek zijn lekker ontspannend, maar minder goed voor de spermakwaliteit.
  • Als je werkt met warmtebronnen, zoals ovens, is het beter als die niet ter hoogte van je kruis staan.

Lang zitten

Je kunt beter niet te lang achterelkaar zitten. Mannen met een zittend beroep, bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, kunnen minder vruchtbaar zijn. De zaadballen worden door het zitten warmer dan wanneer ze vrij hangen.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor de vruchtbaarheid van mannen. Je kunt hierbij denken aan gezonde voeding, voldoende beweging en stoppen met (of vermijden van) alcohol, roken en drugs.

Gezonde voeding

Voor de vruchtbaarheid is het noodzakelijk dat je voldoende verse voedingsmiddelen binnenkrijgt. Zorg voor een basisvoeding van pure en onbewerkte producten, met veel vezels. Eet voldoende verse groenten, vruchten, verse vis, vlees, eieren, bruine boterhammen en noten. Beperk het gebruik van suikerrijke en vetrijke voedingsmiddelen, evenals alcohol.

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is ook belangrijk voor de vruchtbaarheid van de man. Overgewicht vermindert de vruchtbaarheid.

Chemicaliën

Werk je in de tuinbouw, bij een schildersbedrijf of in een fabriek? Kijk dan uit met chemicaliën als lood, verf en pesticiden. Zulke chemicaliën hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het sperma.

Leeftijd

Bij mannen heeft de leeftijd veel minder invloed op de vruchtbaarheid dan bij vrouwen. Mannen kunnen vaak tot op hoge leeftijd kinderen verwekken. De kwaliteit van het sperma lijkt bij oudere mannen wel minder te worden. Vanaf 45 jaar worden de zaadcellen namelijk minder beweeglijk en de zaadlozingen kleiner. Het aantal afwijkende zaadcellen neemt licht toe.

Zaadlozingen

Veel mannen kunnen het niet geloven, maar het is echt waar dat de kwaliteit van het sperma afneemt als je op een dag meerdere zaadlozingen hebt. De voorraad rijpe zaadcellen raakt dan uitgeput. Het zaad is het krachtigst als je om de dag vrijt.

Minder vruchtbaar na griep of verkoudheid

Na griep, verkoudheid of koorts is de kwaliteit van het sperma bij de meeste mannen wat minder. Dat wil zeggen dat er minder zaadcellen in het sperma zitten en dat ze wat minder snel bewegen. Hierdoor is de kans op een zwangerschap iets kleiner. De aanmaak van voldoende gezond nieuw sperma duurt ongeveer een maand. Ongeveer drie maanden nadat je ziek bent geweest, zijn de zaadcellen weer van dezelfde kwaliteit.

Heb je nog vragen over wat je als man kunt doen om je vruchtbaarheid te bevorderen? Kijk dan op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl.

Deel dit artikel

Voor jou