Draagmoeder

Homoseksuele paren en vrouwen die niet zwanger kunnen worden of niet in staat zijn een zwangerschap uit te dragen, kunnen voor een draagmoeder kiezen.

Het biologische moederschap

In Nederland is het niet meer mogelijk om draagmoederschap via ivf te doen. Dit betekent dat het binnen Nederland alleen mogelijk is om het zaad van de vader en de eicel van de draagmoeder te combineren. In het kort gezegd krijgt het kind dus als biologische ouders de vader en de draagmoeder. De draagmoeder staat het kind vervolgens af aan jou via stiefouderadoptie. Hetzelfde geldt voor een zaaddonor.

Betaling voor draagmoederschap is verboden

Draagmoeder zijn tegen betaling is bij de wet verboden en strafbaar. Je mag geen kind kopen, hoe graag je ook een kindje zou willen. Draagmoederschap uit menslievendheid of vriendschap mag natuurlijk wel. Hierover wordt vaak heel verschillend gedacht. Er zijn landen waarin het bijvoorbeeld heel gewoon is om een van je kinderen aan je zus te geven.

Afspraken over draagmoederschap

Als je draagmoederschap overweegt, realiseer je dan dat je van tevoren ontzettend goede afspraken met elkaar moet maken. Informeer je ook goed over alle juridische zaken die erbij komen kijken, maar ook over alle mogelijke spanningen die kunnen ontstaan en hoe je die kunt oplossen.

Gevoelskwestie

Het verschil tussen bedenken dat je een kind gaat krijgen en daadwerkelijk een kind in je armen houden is heel groot. Er kunnen gevoelens bij je opkomen die je niet had verwacht. Dit geldt ook voor draagmoeders. Er kan bijvoorbeeld een band ontstaan tussen de draagmoeder en het kind, ook al is het aan jou gegeven. Het kan ook gebeuren dat de draagmoeder het niet eens blijkt te zijn met jouw manier van opvoeden, of vindt dat je dichter in de buurt zou moeten wonen. Dat geeft natuurlijk wrijvingen. Toch zijn er veel gevallen bekend waarin het draagmoederschap een succes is. Dus als de mogelijkheid zich aandient, is het zeker de moeite waard om er samen eens over te praten.

Heb je vragen, wil je meer informatie, of zoek je ondersteuning? Kijk dan op Freya.nl.

Deel dit artikel

Voor jou