Roken

Roken kan je vruchtbaarheid beïnvloeden, zodat je minder makkelijk zwanger kunt raken. Roken is ook slecht voor je eigen gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je toekomstige kind.

Meeroken is ook schadelijk

Niet alleen zelf roken voor en tijdens de zwangerschap is schadelijk. Ook als je de rook van iemand anders inademt, dus als je meerookt, komen er schadelijke stoffen in je bloed terecht. Probeer daarom te voorkomen dat je in de rook zit, zowel thuis als ergens anders. Vraag rokers in je omgeving om buiten te roken.

Roken en vruchtbaarheid van vrouwen

Rokende vrouwen zijn gemiddeld minder vruchtbaar dan niet-rokende vrouwen. Als je rookt, duurt het daardoor vaak langer voordat je zwanger bent. De kans op een zwangerschap neemt af met 10 tot 40 procent per cyclus. Daarbij halveert roken de kans op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling (ivf).

Roken en vruchtbaarheid van mannen

Roken heeft niet alleen een negatief effect op de vruchtbaarheid van vrouwen. Bij rokende mannen is de hoeveelheid zaadcellen in het sperma kleiner dan bij niet-rokers. Bovendien zijn de zaadcellen van rokende mannen minder beweeglijk waardoor ze minder goed de eicel kunnen bereiken. Tot slot hebben rokende mannen meer kans op impotentie.

Roken tijdens de zwangerschap

Wanneer je rookt tijdens de zwangerschap, loopt je ongeboren baby allerlei risico’s. Ook bij meeroken gelden onderstaande risico’s:

  • Roken vergroot de kans op een miskraam.
  • Roken verdubbelt het risico op een vroeggeboorte. Dat wil zeggen dat de baby vóór de zevenendertigste week van de zwangerschap wordt geboren.
  • Roken door de moeder is een grote risicofactor voor een lager geboortegewicht van het kind. Vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap is het schadelijk.
  • Roken kan placentaloslating veroorzaken. Dat wil zeggen dat de moederkoek (placenta) loskomt van de baarmoeder.
  • Door roken neemt ook de kans op wiegendood toe.

Advies en ondersteuning bij stoppen met roken

Meer informatie over zwanger worden en roken kun je vinden op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl.

Als je wilt stoppen met roken tijdens de zwangerschap, vraag dan je huisarts of verloskundige om advies en ondersteuning. Kijk voor meer informatie over stoppen met roken op Ikstopnu.nl.

Filmpje Rookvrij zwanger

Bron: Trimbos Instituut

Waarom is roken zo schadelijk als je zwanger bent? Heeft roken invloed op je vruchtbaarheid? Moeten mannen ook stoppen? Wanneer moet je stoppen en hoe? In deze video wordt dit alles in begrijpelijke taal uitgelegd en komen ook (aanstaande) moeders zelf aan het woord. De video is ontwikkeld door Trimbos-instituut en NVOG, in samenwerking met De Friesland, Hartstichting, KNOV en NVK.
Deel dit artikel

Voor jou