Gehoorschade

Het gehoor is een bijzonder maar ook kwetsbaar zintuig. Zonder een goede gehoorbescherming kan je kind gehoorbeschadiging oplopen.

Gehoorschade voorkomen

Harde geluiden, zoals harde muziek kunnen het gehoor voorgoed beschadigen. Heeft je kind dus eenmaal last van gehoorschade, dan gaat dat niet meer over. Met een paar tips zorg je er voor dat je kind veilig naar muziek kan luisteren:

  • Kies een veilige muziekspeler. Een veilige muziekspeler voldoet aan de Europese norm. Daarin is geregeld dat er standaard een volumebegrenzer van 85 decibel (dB) is ingeschakeld, het volume maximaal op 100 dB kan, en een waarschuwing verschijnt als je boven de 85 dB uitkomt.
  • Kies een veilige koptelefoon. Een goede koptelefoon of oortjes sluiten je oren af voor geluid in je omgeving. Met de functie noise cancelling heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. Dan hoef je het volume nooit te hard te zetten.
  • Klaagt je kind wel eens over het horen van een piep of ruis na het luisteren? Dat kan een teken zijn dat het gehoor al een kleine beschadiging heeft opgelopen. Als de piep vaker voorkomt of een aantal dagen aanhoudt, ga dan langs bij de huisarts.
  • Gaat jouw kind naar (school)feestjes of festivals waar versterkte muziek wordt gedraaid? Geef dan een setje oordoppen met muziekfilter mee. Dankzij de filter blijft de muziek optimaal klinken en verstaat je kind zijn vrienden ook nog goed. Nog een tip is om voldoende afstand tot de geluidsboxen te houden.

Hoortesten

Als je denkt dat je kind gehoorschade of een gehoorprobleem heeft, adviseer je zoon of dochter dan om zelf online te testen hoe goed hij of zij hoort met de Oorcheck (vanaf 12 jaar). Je kind kan ook contact opnemen met de jeugdarts of de huisarts voor een hoortest. Testen of je kind veilig naar zijn of haar muziekspeler luistert en veilig uitgaat, kan met de Mp3-check en de Check-out.

Op de website VeiligheidNL.nl lees je meer over gehoorschade voorkomen, veilige muziekspelers, veilige koptelefoons en oordoppen.

Deel dit artikel

Voor jou