Tattoos en piercings

Of je ze nu mooi vindt of beschouwt als een verminking van het lichaam, piercings en tatoeages worden al sinds mensenheugenis aangebracht.

Mode in tatoeages en piercings

De designs van piercings en tatoeages zijn onderhevig aan modetrends. De laatste jaren zie je bijvoorbeeld vaak dat meisjes een navelpiercing laten zetten. Als ze op deze manier worden gebruikt, hebben piercings en tatoeages de status van sieraad of versiering.

Identiteit bevestigen met tattoos en piercings

Piercings en tatoeages kunnen ook gebruikt worden om je identiteit te bevestigen. Jongeren laten daarmee zien wie ze zijn, soms ook met het doel om zich af te zetten tegen anderen en de samenleving. Vaak gaat het daarbij ook om groepsgedrag, bijvoorbeeld bij ‘gothic’ jongeren. Gothic jongeren dragen daarbij vaak zwarte kleding en make-up. Door hun extreme uiterlijk zetten ze zich af tegen anderen en proberen ze anderen misschien zelfs te choqueren.

Vanaf 18 jaar vormen jongeren zich een steeds duidelijker beeld van hun eigen identiteit en neemt de behoefte om zich af te zetten af. Daarbij houden jongvolwassenen ook meer rekening met wat er in hun omgeving van hen wordt verwacht.

Toestemming van de ouder

Jongeren van 18 jaar en ouder hebben geen toestemming nodig van hun ouders om een tatoeage of een piercing te laten zetten. Je kunt wel met je kind praten over de gevolgen van een piercing of tatoeage.

Deel dit artikel

Voor jou