Drugsgebruik

Jongvolwassenen experimenteren soms met drugs. Voor ouders is dat vaak heel lastig. Je wilt natuurlijk niet dat je kind aan drugs verslaafd raakt, maar niet elke jongere die experimenteert, raakt in de problemen. Het is belangrijk dat je weet of je kind drugs gebruikt. Praat met je kind over drugs en probeer erachter te komen welke drugs hij of zij gebruikt, hoe vaak en waarom.

Risico’s van drugs

Er zijn veel verschillende soorten drugs, zoals:

  1. speed;
  2. xtc;
  3. GHB;
  4. cocaïne.

Ieder middel brengt andere risico’s met zich mee. Zo kunnen middelen schadelijk zijn voor de longen, lever, hersenen en het hart. Verder bestaat er een risico op verslaving. Bij verslaving is willen veranderd in moeten gebruiken. Een ander woord voor verslaving is afhankelijkheid. Afhankelijkheid kun je opdelen in geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid.

Praten over drugsgebruik

Elke jongvolwassene kan in aanraking komen met drugs en zal dan zelf moeten bepalen waar zijn of haar grens ligt. Als je kind wil experimenteren, kun je dat als ouder niet tegenhouden. Je kunt wel vertellen waar jouw grenzen liggen en je kunt jongeren helpen hun eigen grens te bepalen.

Mijn kind gebruikt

Als je kind drugs gebruikt, probeer daar dan samen over na te denken en maak duidelijke en haalbare afspraken over het gebruik. Informeer jezelf zodat je weet waar je het over hebt.

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Als een jongere een keer drugs gebruikt, is dat niet meteen reden tot zorgen. Jongeren vinden het vaak interessant en spannend om te experimenteren met middelen en zolang het gebruik binnen de perken blijft, hoeft dit geen probleem te zijn. Er is reden tot zorg wanneer je kind:

  • zich ineens heel anders gaan gedragen;
  • slechtere prestaties op werk en/of school laat zien;
  • er slechter uitzien;
  • angst of somber is;
  • zich terugtrekt;
  • slaapproblemen heeft (vooral na het uitgaan).

Kijk voor meer informatie op Drugsinfo.nl

Fiona over drugsgebruik

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Als jouw puber drugs gebruikt of je vermoedt dit, dan is het begrijpelijk dat jij je zorgen maakt. Wat kun je als ouder het best doen in zo'n situatie? Fiona geeft tips.
Deel dit artikel

Voor jou