Verre reizen

Een verre reis, bijvoorbeeld naar China of Afrika, is een hele onderneming en vergt behoorlijk wat voorbereiding, zeker als je met het hele gezin gaat en als de vakantie ook iets langer gaat duren. Daarbij is het belangrijk om je kind goed te betrekken bij wat er gaat gebeuren.

Ver weg: samen beleven

Voor kinderen is een verre reis spannend en leerzaam. Je hebt al veel pret vooraf!

 • Betrek je kind bij waar jullie naartoe gaan.
 • Houd bij het reizen rekening met wat je kind leuk en interessant vindt.
 • Praat met elkaar over wat je ziet en meemaakt.
 • Ga in op de verwondering en vragen van je kind. Geef informatie en leg zo nodig uit.

Hierdoor wordt het echt een gezamenlijke vakantie en je kind leert er veel van. Zorg ook dat je kind af en toe, onder jouw toezicht, zelf dingen kan doen.

Paspoort

Het is verstandig om ruim van tevoren te controleren of je paspoort nog geldig is. Als je kind nog geen eigen paspoort heeft, vraag dat dan op tijd aan bij de afdeling Burgerzaken van je woongemeente.

Warm klimaat

Als je naar een warm land gaat, is het belangrijk om goed op je gezondheid te letten en je voor te bereiden op andere temperaturen dan je gewend bent.

 • In landen met een warm klimaat heersen bijvoorbeeld vaak meer infectieziektes. Daarom is hygiëne belangrijk en is het belangrijk om jezelf en je kinderen van tevoren te laten inenten.
 • Tijdens de vakantie is het ook verstandig om veel water te drinken tegen uitdroging door de hitte.
 • Je kunt eventueel bij de apotheek of de drogist vochtregulerende middelen kopen voor jezelf en voor je kind.
 • Daarnaast kun je ook beter uit de zon blijven en de schaduw opzoeken.

Kijk voor meer informatie over vaccinatie adviezen op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl.

Vliegen

Als je met het vliegtuig gaat, kunnen de kosten voor verre bestemmingen behoorlijk oplopen. Jonge kinderen tot 12 jaar krijgen vaak korting.

 • Het is raadzaam om van tevoren te informeren naar de regels die de vliegmaatschappij hanteert voor (hand)bagage, prijzen, de reistijd en een maaltijd aan boord.
 • Als de reis lang duurt, is het verstandig om een (nek)kussen, lievelingsknuffels, speelgoed, kleurplaten of andere spelletjes mee te nemen in het vliegtuig.
 • Houd er rekening mee dat je kind last kan krijgen van reisziekte.

In het vakantieland

Eenmaal aangekomen is het wennen aan de nieuwe omgeving en het warme weer. Als jij en je kind last hebben van een jetlag, kun je het best overdag wakker blijven en ’s avonds op tijd naar bed gaan. Probeer de eerste twee dagen niet te veel activiteiten te plannen. Ga op die dagen liever rustig de omgeving verkennen en lekker wandelen of neem een duik in het zwembad.

Deel dit artikel

Voor jou