Logeren

Logeren bij vriendjes en vriendinnetjes is voor veel kinderen een feest! Jonge kinderen krijgen soms last van heimwee. Meestal gaat dat over als ze wat ouder worden.

Bereid je kind voor

Als kinderen voor het eerst gaan logeren, is het verstandig om hen daarop voor te bereiden. Leg rustig uit wat er precies gaat gebeuren en wanneer je je kind weer op komt halen. Daarmee kun je voorkomen dat je kind zenuwachtig of onzeker wordt. Geef ook rustig antwoord op vragen als waarom je kind gaat logeren of waarom het niet bij jou kan blijven.

Vertrouwde omgeving

Kinderen vinden het vaak prettig als ze bij iemand logeren met wie ze vertrouwd zijn, bijvoorbeeld bij opa en oma. Zeker als kinderen vaker alleen bij opa en oma thuis zijn geweest, zullen ze zich sneller op hun gemak voelen.

Knuffelbeest

Sommige (jonge) kinderen zijn erg gehecht aan hun knuffelbeest. Een knuffeldier werkt kalmerend en biedt troost als je kind heimwee krijgt. Pak ook samen het logeertasje in.

Bellen

Soms vinden kinderen het fijn als je nog even opbelt voordat ze gaan slapen. Het kan ook zijn dat ze dit juist niet fijn vinden, omdat ze heimwee krijgen bij het horen van je stem. Oudere kinderen kunnen bellen ‘kinderachtig’ vinden. Bespreek van tevoren wat je kind zelf graag wil. Blijf zelf rustig als je je kind belt.

Voor het slapengaan

Bij jonge kinderen is een bedritueel belangrijk. Ook als ze gaan logeren is het een goed idee om zo veel mogelijk de volgorde aan te houden die ze thuis gewend zijn. Laat ze bijvoorbeeld eerst de pyjama aantrekken, dan tanden poetsen en vertel vervolgens nog een verhaaltje voor het slapengaan.

Heimwee

Als je kind toch heimwee krijgt, werkt samen praten over thuis meestal wel kalmerend. Misschien vindt je kind het prettig om ook een foto of een ander aandenken van jou bij zich te hebben.

Oudere kinderen

Wat oudere basisschoolkinderen vinden het vaak heerlijk om bij een vriendje te logeren. Ook een pyjamafeest of slaapfeest wordt erg gewaardeerd. Maak goede afspraken met je kind en de ouders van de gasten over de regels die gelden.

Deel dit artikel

Voor jou