Een schoon lichaam

Je handen wassen nadat je naar de wc bent geweest en voordat je gaat eten, je tanden poetsen en regelmatig een douche nemen; dit zijn dingen die je kind meekrijgt doordat je het voordoet en vertelt hoe het moet.

Naar de wc

Zodra je kind zindelijk wordt, kun je het leren hoe je naar het toilet gaat. Meisjes moeten leren om af te vegen na het plassen, en dat je dat van voor naar achteren doet. Billen vegen is ook iets wat kinderen moeten leren. Een meisje leer je van voren naar achteren af te vegen om te voorkomen dat bacteriën uit de darmen bij het plasgaatje kunnen komen. Je vertelt ook dat je door moet gaan met vegen totdat het papier schoon blijft na het vegen.

Handen wassen

Natuurlijk leer je je kind ook dat het de handen wast als het naar het toilet is geweest. Dat is heel belangrijk. Verder is het een goede regel om je kind de handen te laten wassen voor het eten. Leer kinderen ook om hun handen te wassen voordat ze meehelpen in de keuken.

Wassen of douchen

Sommige mensen laten hun kinderen dagelijks douchen of in bad gaan. Dat is niet altijd nodig. Het kan zelfs vervelend zijn voor kinderen met een gevoelige huid. Het is goed om je kind te vertellen welke lichaamsdelen het wel elke dag moet wassen: gezicht, handen, oksels, schaamstreek, billen en voeten.

Regelmatig schoon ondergoed aantrekken is ook een gewoonte die je je kinderen kunt bijbrengen.

Jongens

Bij jongens is het belangrijk dat ze leren hun voorhuid terug te trekken om de penis goed schoon te wassen. Laat alleen het stukje voorhuid schoonmaken dat gemakkelijk teruggeschoven kan worden, anders kunnen wondjes ontstaan. Na het terugschuiven van de voorhuid kunnen de eikel en de voorhuid met lauw water schoongespoeld worden. Gebruik geen zeep. Doe dit in het begin samen met hem, bij voorkeur in bad of onder de douche, dan gaat dit makkelijker. Na korte tijd kan hij het zelf.

Zweten

Aan het eind van de basisschool gaan bij kinderen de zweetklieren onder de oksels werken. Het lichaam verandert. Het is goed om je kind dan te leren elke dag de oksels te wassen.

Kijk ook eens bij:

Deel dit artikel

Voor jou