Op de fiets

Tot de leeftijd van ongeveer 5 jaar zit een kind in een achterzitje. Daarna zijn er een paar mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een juniorzitje aanschaffen of een rugleuning of extra zadeltje monteren. Goede spaakafscherming is daarbij heel belangrijk.

Rugleuning

  • Monteer de rugleuning op de juiste plek. Als de leuning te ver naar voren zit, heeft je kind geen ruimte; te ver naar achteren geeft kantelgevaar.
  • Houd je kind in de gaten. Ook fietspassagiertjes worden moe en een rugleuning biedt niet genoeg steun voor een slapend kind.

Zadeltje

Naast het gebruik van een fietszitje is het ook mogelijk een klein zadeltje op je fiets te bevestigen. Dit kan op zowel heren- als damesfietsen. Een extra zadel is geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot 7 jaar. Let er bij zo’n zadeltje altijd op dat je kind niet met de voeten tussen de spaken kan komen.

Spaakafscherming

Juniorzitjes, rugleuningen en zadeltjes worden helaas vaak zonder spaakafscherming verkocht, terwijl dit juist voor kinderen met wat langere benen heel belangrijk is.

  • Goede spaakafscherming is een hardplastic scherm dat tussen het voetensteuntje en het wiel wordt bevestigd. Het is te koop bij de fietsenmaker. Een jasbeschermer is geen voetbeschermer.
  • Probeer het zitje met je kind, kijk of de voetjes niet ergens tussen de spaken kunnen komen. Bedenk dat kinderen snel groeien. Plaats de spaakafscherming op de groei en controleer deze regelmatig.
  • Voetensteuntjes met voetriempjes zijn niet voldoende. De riempjes beschermen niet in alle gevallen tegen spaakbeknelling.
  • Probeer je kind tijdens het fietsen te waarschuwen voor scherpe bochten of hobbels.

Zonder zitje achterop

Kinderen vanaf ongeveer 10 jaar kunnen zonder zitje achter op de fiets. Goede spaakafscherming voorkomt dat de voet van je kind tussen de spaken komt. Omdat je kind snel groeit, is het verstandig om regelmatig te controleren of de spaakafscherming nog op de juiste hoogte hangt.

Filmpje: Veilig op de fiets check

Bron: VeiligheidNL

53% van de fietsen van ouders heeft geen veilige spaakafscherming. Bekijk het filmpje van VeiligheidNL en leer waar je op moet letten om ongelukken te voorkomen
Deel dit artikel

Voor jou