Risicovol spelen

Skaten, in bomen klimmen, stoeien en op ontdekkingstocht langs de slootkant. Het zijn allemaal dingen die kinderen leuk en spannend vinden. Maar er zitten risico’s aan. Het is soms best lastig om je kind de vrijheid te geven om risicovol te spelen.

Beschermen of loslaten?

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt je kind beschermen tegen gevaar. Misschien ben je bang dat je kind zich bezeert. Je wilt voorkomen dat je kind in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Maar je kunt ook té voorzichtig zijn. Natuurlijk moet je je kind tegen te grote risico’s beschermen, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg.

Wat is risicovol spelen?

Risicovol spelen is spannend, uitdagend en avontuurlijk. Je kind verlegt zijn grenzen en leert zijn angst overwinnen. De meeste kinderen vinden dat leuk. Ze voelen opwinding en spanning. Bovendien zijn ze trots, als ze iets hebben gedaan wat ze eerst niet durfden. Risicovol spelen kan op allerlei manieren.

  • Spelen met snelheid, bijvoorbeeld skaten.
  • Spelen op hoogte, bijvoorbeeld in bomen klimmen.
  • Spelen met gevaarlijke voorwerpen, bijvoorbeeld een hut bouwen met hamers en spijkers.
  • Spelen uit het zicht van de ouders, bijvoorbeeld op ontdekkingstocht gaan.
  • Spelen op gevaarlijke plekken, bijvoorbeeld aan de slootkant.
  • Trek- en duwspellen, bijvoorbeeld vechten met stokken en zwaarden.

Risicovol spelen is goed voor je kind

Het woord zegt het al: risicovol spelen is niet zonder risico’s. Je kind kan zich bezeren. Maar het is ook goed voor je kind.

Wat kun jij als ouder doen?

Wil jij je kind wat risicovoller laten spelen? Probeer dan een goede balans te vinden tussen vrijheid geven en beschermen. Dat kun je gewoon uitproberen en opbouwen. Kijk naar wat je kind leuk vindt en wat het al kan. De meeste kinderen kunnen gevaar best goed inschatten en weten wat ze al kunnen. Neem eens wat meer afstand en bedenk “wat kan er gebeuren?” Natuurlijk kun je ingrijpen als je bang bent dat je kind zich zal bezeren. Maar leg dan wel uit waarom je dat doet. Zo kan je kind ervan leren.

Heb je het gevoel dat je kind nog wat moeite heeft met het inschatten van gevaar? Oefen nieuwe dingen en risicovolle situaties dan stap voor stap. Dat vergroot het zelfvertrouwen van je kind zonder veel gevaar. Bijvoorbeeld: “je mag tot die onderste tak proberen te klimmen en dan gaan we kijken of je ook zelf goed naar beneden kunt komen.”

Voor meer tips en informatie over risicovol spelen kun je terecht op de website Veiligheid.nl.

Filmpje: Hoe laat ik mijn kind veilig uitdagend buiten spelen?

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Kinderen leren veel van uitdagend buiten spelen, ook wel risicovol spelen genoemd. Toch vragen veel ouders zich af: hoe laat ik mijn kind uitdagend, maar ook veilig buiten spelen? Presentatrice Fiona en deskundige Zeina Bassa van VeiligheidNL vertellen hier meer over in dit filmpje.
Deel dit artikel

Voor jou