Spel en sport

Sporten is goed, maar ook bij spel komt je kind in beweging. Bewegen is erg belangrijk voor de ontwikkeling, nu en later.

De voordelen van spelen

Spelen is goed voor onder andere het lichaam, de motorische ontwikkeling en de taal. Spelende kinderen leren dat ze rekening moeten houden met anderen. Thuis, op straat, in de speeltuin, bij spelletjes en op school gelden regels waar je je aan hoort te houden. Ze leren ook hoe ze hun fantasie kunnen gebruiken. Stimuleer je kind om zoveel mogelijk en veilig buiten te spelen.

De voordelen van sporten

Sporten is goed voor de gezondheid van je kind en een sportclub is ook goed voor bijvoorbeeld de sociale contacten. Voor kinderen zijn er veel mogelijkheden om te gaan sporten. Als je je kind al vroeg laat kennismaken met allerlei sporten en bewegingsactiviteiten, is de kans groot dat het leert dat sporten en bewegen leuk is. Daar heeft je kind de rest van het leven plezier van.

Voor een goede motorische ontwikkeling is het goed als kinderen zich breed ontwikkelen en veel verschillende sporten doen. Als je kind alleen maar goed tegen een bal kan trappen, maar voor de rest weinig motorisch is ontwikkeld, en bijvoorbeeld niet geleerd heeft te vallen, zal hij minder goed bewegen en eerder geblesseerd raken.

Sportmogelijkheden

Je kunt je kind kennis laten maken met verschillende sporten. Je kunt het natuurlijk inschrijven bij een sportvereniging. Maar ook buurthuizen, kinderopvangorganisaties en (brede) scholen organiseren na school sportactiviteiten. Bovendien kun je ook thuis sporten met je kind. Zo kan je kind bijvoorbeeld dansen in clubverband, maar ook gewoon thuis. Voor elk kind is wel een activiteit te vinden, die het leuk vindt. Een kind dat bijvoorbeeld een balsport niet leuk vindt, vindt streetdance misschien geweldig.

Vanaf vijf jaar kan je kind op zwemles. Rond acht jaar kiest je kind meestal zelf voor een bepaalde sport.

Subsidie

Sporten kost geld, maar niet iedereen heeft dat geld. Gemeenten bieden vaak ondersteuning aan ouders als de contributie te hoog is en zij het niet kunnen betalen. Kijk op de website van de gemeente of neem contact met hen op. Ook organisaties helpen ouders met een laag inkomen. Kijk op Jeugdfondssportencultuur.nl en Leergeld.nl of je hulp kunt krijgen in jouw gemeente.

Deel dit artikel

Voor jou