Leren zwemmen

Vanaf vier of vijf jaar zijn kinderen lichamelijk zover dat ze kunnen leren zwemmen. Jongere kinderen kunnen de aanwijzingen nog wat minder goed begrijpen en opvolgen. Zwemles wordt in allerlei zwembaden en door allerlei organisaties gegeven.

Waarom je kind leren zwemmen?

Tijdens zwemles leren kinderen voor de ABC-diploma’s. Ze leren onder andere:

  • Vertrouwd raken met water: in het water springen, kopje-onder gaan, met het gezicht in het water liggen.
  • Zwemtechnieken: 4 zwemslagen, watertrappelen, duiken, onder water zwemmen.
  • Overleven in het water: zichzelf kunnen redden bij per ongeluk in het water vallen, onder meer door leren zwemmen met kleren aan.

Jonge kinderen die net hun zwemdiploma’s behaald hebben zijn nog niet waterveilig. Veel ouders zijn zich hier niet van bewust. Ze denken: ‘Mijn kind heeft de zwemdiploma’s behaald, dus mijn kind kan zich redden’. Blijf vooral in het begin, maar ook als kinderen niet regelmatig zwemmen, in de buurt.

Hoe lang duurt het?

Het is heel verschillend hoe lang kinderen erover doen om alle diploma’s te halen. De meeste kinderen doen er één tot anderhalf jaar over om diploma A te halen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak per week ze zwemles hebben. Sommige zwembaden bieden stoomcursussen aan in de zomervakantie of gedurende een paar maanden wekelijks een aantal uren achter elkaar.

Wanneer begin je?

Het advies is om te starten met leren zwemmen als je kind tussen de vier-en-een-half en vijf jaar oud is. Natuurlijk is het ook belangrijk om naar je kind te kijken. Kinderen die geconcentreerder zijn, een betere coördinatie hebben en dus ook beter de instructies van de zwemjuf of meester kunnen opvolgen leren sneller zwemmen. Je kunt dus overwegen om later te starten met de zwemlessen. Het is dan wel belangrijk dat je niet in een waterrijke omgeving woont.

Voor je begint met zwemles kun je natuurlijk wel je kind meenemen naar het zwembad. Dan kan het wennen aan het water in het eigen tempo en ligt de nadruk op plezier met water. Ze durven dan vaak meer als ze eenmaal naar zwemles gaan.

Welk zwembad kies je?

Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij het zwembad waar je kind gaat zwemmen. Ga daarom langs en bekijk hoe de zwemlessen gegeven worden, hoe groot de groepen zijn, enzovoort. En of het zwembad voldoet aan het keurmerk Veilig & Schoon van het NPZ-NRZ. Op Zwembadkeur.nl vind je een overzicht.

Schoolzwemmen

Op sommige basisscholen krijgen kinderen uit de groepen vier en vijf zwemles. Kinderen die nog geen zwemdiploma hebben, kunnen het dan halen. Kinderen met een diploma kunnen soms nog aanvullende diploma’s halen.

Kun je geen zwemles betalen?

Gemeenten bieden vaak ondersteuning aan ouders als het lesgeld te hoog is en zij het niet kunnen betalen. Kijk op de website van de gemeente of neem contact met hen op. Ook organisaties helpen ouders met een laag inkomen. Kijk op Jeugdfondssportencultuur.nl en Leergeld.nl of je hulp kunt krijgen in jouw gemeente.

Deel dit artikel

Voor jou