Gezond op school

De meeste scholen besteden veel aandacht aan een gezonde voeding. Scholen vragen vaak ook van jou als ouder om hier rekening mee te houden.

Schoolmelk en schoolgruiten

Op sommige basisscholen wordt schoolmelk aangeboden. Schoolmelk en schoolgruiten zijn ervoor bedoeld om kinderen gezonde voeding aan te bieden op school. Je kunt zelf aangeven of je dit wilt voor je kind. Kinderen krijgen dan kleine pakjes melk en drinken dit vaak in de klas of tijdens de overblijf op. Als je kind geen melk lust, dan kun je ook kiezen voor drinkyoghurt. Voor kinderen met een koemelkallergie of een lactose-intolerantie is schoolmelk niet geschikt.

Schoolgruiten zijn een combinatie van groente en fruit. Het doel van dit schoolproject is om kinderen op jonge leeftijd gezonde voedingsgewoonten bij te brengen. De kinderen eten dan minstens twee keer per week klassikaal een bakje gruiten. De meester of juf besteedt dan op een leuke manier aandacht aan gezonde voeding. De gruiten kunnen door een leverancier geleverd worden, maar het is ook mogelijk dat ouders zelf hun kinderen gruiten meegeven.

Tussendoortjes en overblijven

  • Geef net zo veel mee als je kind thuis eet.
  • Zorg voor variatie: geef ook eens ander brood mee. Bijvoorbeeld een bruin broodje, een krentenbol of een muesliboterham.
  • Geef geen bederfelijke vleeswaren mee, zoals rosbief, fricandeau en filet americain. Dit soort beleg bederft snel als het een hele ochtend in het broodtrommeltje zit.
  • Geef je kind ook groente of fruit mee, bijvoorbeeld een appel of wortels.

Trakteren

Trakteren is een feest! Je kind wil natuurlijk dat iedereen in de klas zijn of haar traktatie leuk en lekker vindt. Maar de school en jij als ouder wil waarschijnlijk ook dat jouw kind gezond trakteert. Maak iets moois van groente en fruit, een doosje rozijntjes of ga aan de slag met zoute krakelingen. In de zomer kun je ook waterijsjes trakteren. Houd ook rekening met bepaalde diëten, allergieën, intoleranties en religies van klasgenootjes. Islamitische kinderen mogen bijvoorbeeld geen boterhamworst, omdat het varkensvlees is.

Deel dit artikel

Voor jou