Ondergewicht

Er is sprake van ondergewicht als het gewicht van je kind fors lager is dan het gemiddelde gewicht van kinderen van dezelfde leeftijd met dezelfde lengte.

Sommige kinderen zijn lichter dan andere kinderen van dezelfde leeftijd en lengte. Maak je je zorgen over het gewicht van je kind? Meestal is er niets aan de hand en hoort een lager gewicht gewoon bij je kind.

Mogelijke oorzaken van ondergewicht

Ondergewicht kan verschillende oorzaken hebben. Behalve een ziekte of een eetprobleem kunnen er ook andere oorzaken zijn. Als je kind maaltijden overslaat, weinig lust en heel snel groeit is het belangrijk om dit in de gaten te houden.

Het kan zijn dat een laag gewicht gewoon bij je kind hoort, bijvoorbeeld omdat de ouders ook een laag gewicht hebben. Als je kind de groeicurve blijft volgen en het gewicht niet naar beneden afbuigt, dan is je kind misschien licht voor zijn leeftijd of lengte, maar hoef je je geen zorgen te maken.

Eetproblemen

Kinderen kunnen lichte tot matige eet- en voedingsproblemen hebben en toch gezond zijn. Je kind eet dan minder, maar groeit en functioneert goed. Als ouder kun je je behoorlijk zorgen maken als je kind een lastige eter of een kleine eters is, maar dat is dus niet altijd nodig.

Gezondheidsrisico’s van ondervoeding

Als je kind langere tijd onvoldoende eet, voelt het zich misschien snel moe. Kinderen die langdurig te weinig eten, hebben weinig energie. Hun conditie gaat achteruit en hun weerstand neemt af. Als je kind langere tijd weinig eet kunnen er na een tijdje voedingstekorten ontstaan en kunnen de groei en ontwikkeling achterblijven. Ondervoeding kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je kind.

Eet gezond

Als je kind te weinig weegt of een kleine eter is, dan is het in ieder geval belangrijk om gezond te eten. Het lichaam heeft o.a. voldoende energie, eiwitten, vitamines en mineralen nodig om fit en sterk te blijven.

Voedingstips bij ondergewicht

Bij ondergewicht is het belangrijk dat je kind regelmatig en zo calorierijk mogelijk eet. Geef producten met veel energie, koolhydraten, eiwitten en voldoende goede vetten. Zoals brood(vervangers) met dik margarine en beleg (pindakaas, ei, hummus), melk(producten) en een warme maaltijd met aardappelen/rijst/pasta, vlees/vis/ vleesvervangers en groente. En geef elke dag bijvoorbeeld als tussendoortje een handje noten of pinda’s, en een stuk fruit.

Maak je je zorgen? Bespreek het dan met de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts. Zij kunnen je advies geven en je zo nodig voor meer hulp verwijzen naar een diëtist.

Deel dit artikel

Voor jou