Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor het functioneren van je kind. Het is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de psychische en emotionele gezondheid van je kind.

Eten

Alles wat kinderen eten heeft invloed op hun gewicht en gezondheid. Het is daarom vooral belangrijk dat je kind gezond eet en niet te veel snoept. Als je kind trek heeft, kun je beter een boterham geven dan een patatje. Kijk ook uit met extraatjes. Bewaar die liever voor speciale momenten. Een appel of een banaan als tussendoortje is bijvoorbeeld beter dan een chocoladereep of ander snoep.

Bewegen is goed voor je kind

Voor een gezond gewicht is het belangrijk dat je kind elke dag minstens een uur flink beweegt. Het is goed om dagelijks buiten te spelen en lopend of met de fiets naar school of vriendjes te gaan. Daarnaast kun je je kind stimuleren een sport te beoefenen, zoals voetbal, turnen, basketbal, korfbal, tennis of zwemmen. Overleg met je kind wat een leuke sport is. Informeer ook eens naar kennismakingscursussen of proeflessen.

Body Mass Index

De Body Mass Index (BMI) is een indicator voor een gezond gewicht. Je kind heeft een gezonde BMI als de verhouding tussen lengte en gewicht klopt. Voor kinderen en jongeren gelden andere BMI-waarden dan voor volwassenen. Dit is voor elke leeftijd anders, omdat je kind nog in de groei is. Je kunt de BMI berekenen op de website van het Voedingscentrum.

Handige apps

  • GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kun je als ouder de groei en ontwikkeling van je kind bijhouden.
  • iGrow – Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van nul tot tien jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.
  • Zwangerhap – Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.

Filmpje: Wat is een juiste portie voor je kind?

Bron: Voedingscentrum

Een stroopwafel, glas limonade of bakje chips is te groot voor je kind. Dit filmpje geeft op een eenvoudige manier uitleg over welke portie past bij een klein kind.
Deel dit artikel

Voor jou