Kinderen en sociale media

Tegenwoordig zijn kinderen al jong actief op sociale media. Soms heeft een kind zonder toestemming al een eigen account gemaakt op Facebook bijvoorbeeld!

Eigenlijk mag dat niet: van de Amerikaanse wet moet een kind namelijk 13 jaar zijn. Hetzelfde geldt voor een account voor Google en YouTube. Als Facebook of Google erachter komen dat een kind nog geen 13 is, zullen ze het account blokkeren. Ook als jij het als ouder wel goed vindt.

Veilig mediagebruik

Steeds vaker krijgen kinderen op de basisschool les over veilig internet en de omgang met sociale media. Zo krijgen kinderen niet alleen thuis, maar ook op school te horen welke regels er gelden.

Als je merkt dat kinderen op school aan de gang gaan met sociale media, vraag dan of ze ook les krijgen in veilig internet. Er zijn een paar belangrijke thema’s die in de klas besproken zouden moeten worden:

  1. cyberpesten;
  2. omgaan met wetten en regels (over auteursrecht bijvoorbeeld);
  3. contact met vreemden;
  4. privacy;
  5. het delen van foto’s en filmpjes.

De beste manier om je kind iets te leren over de risico’s van sociale media, is door ze ermee te laten werken, en te laten ervaren wat wel en niet mag. Als kinderen creatief mogen zijn en speelruimte krijgen, begrijpen ze ook je waarschuwingen beter.

Veilig internet: waar kun je zelf op letten?

Ouders moeten zelf ook goed opletten wat kinderen doen en met wie ze online contact hebben. Vanaf een jaar of 9 kan een kind zomaar zelf allerlei accounts aanmaken op sociale media.

Let er vooral op dat ze niet te veel foto’s van zichzelf maken en delen, en spreek af dat jij ook kan kijken wat ze online doen. Vertel je kind dat je aan onbekende vrienden geen informatie moet geven over waar je woont, of waar je naar school gaat, enzovoort.

Websites over veilig internet

Deel dit artikel

Voor jou