Wereldnieuws

Kinderen zien in de media beelden van oorlog, rampen, en geweld. Vermijd het onderwerp niet en praat over wat je kind hoort en ziet.

Beelden van rampen en geweld

Ieder kind reageert anders op het zien van deze beelden. Sommigen schrikken en kunnen bang zijn, nachtmerries krijgen of ’s nachts vaker wakker worden. Terwijl anderen beseffen dat het ver van hun huis afspeelt en dat zij niet bang hoeven zijn.

Wat begrijpt een zesjarige?

Kinderen van ongeveer 6 tot 8 jaar krijgen veel informatie van vrienden en vriendinnen uit hun omgeving en op school. Praat samen over wat je kind zag of hoorde en leg de situatie uit. Als je kind schrikt, stel het dan gerust. Vertel je kind dat de oorlog ver weg is en dat de kans heel klein is dat het hier ook gebeurt. Als je zelf geschokt of verdrietig reageert, kan je kind in de war raken.

Wat begrijpt een achtjarige?

Kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar denken zelf na over wat ze zien en horen en gaan vragen stellen. Neem deze vragen serieus. Als je niet zeker weet hoe je met je kind over het nieuws kunt praten, download dan de brochure ‘Kinderen en oorlog in de sociale media’ van Mijnkindonline.nl. Of lees het advies van een deskundige op Mediaopvoeding.nl. Hier kun je ook zelf vragen stellen en vragen van ouders lezen.

Samen met je kind nieuws kijken

Het jeugdjournaal is voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar en kun je samen bekijken. Je kunt de uitzending ook eerst zelf bekijken op Jeugdjournaal.nl om te zien of het past bij je kind. Kinderen vanaf ongeveer 7 jaar kunnen de kinderkrant Kidsweek lezen op Kidsweek.nl.

Deel dit artikel

Voor jou