Hulpmiddelen media

Er bestaan verschillende online hulpmiddelen om je kind te beschermen tegen de gevaren van media. Op Kijkwijzer en Pegi kun je bijvoorbeeld nakijken of je kind al oud genoeg is voor een film of game. Er zijn ook functies op websites of in je browser die er voor zorgen dat je kind geen ongeschikte beelden te zien krijgt.

Software voor ouderlijke controle

Er bestaat software die bijhoudt hoe lang je kind op de computer zit. Ook kan het controleren welke websites je kind bezoekt en het kan de toegang blokkeren. Kijk eens naar de mogelijkheden bij de leverancier van je antivirussoftware. Er zijn enkele Nederlandse producten: Kliksafe, Filternet en Kaspersky Safe Kids.

Instellingen op apparaten

Bijna alle game-consoles en tablets hebben ingebouwde mogelijkheden om tijd en toegang te beperken. Soms is het alleen in het Engels. Voor televisie zijn er via kabel-tv en digitale tv ook mogelijkheden om de toegang te regelen op basis van leeftijd. Zo ziet je kind niet per ongeluk iets waar het te jong voor is. Vraag bij je eigen aanbieder na wat er mogelijk is.

Instellingen op websites

Ben je bang dat je kind op Youtube of Google beelden te zien krijgt die niet geschikt zijn voor kinderen? Je kunt de instellingen op deze websites veranderen, zodat dit soort beelden niet getoond worden. Ga hiervoor bij Google naar ‘safe search’ en bij Youtube naar ‘veiligheidscentrum’.

Nog meer tips voor instellingen op websites en sociale media vind je op: Hoe houd je het internet veilig voor je kind?

Websites met informatie over mediaproducten

Informatie over mediaproducten voor kinderen vind je op Mediasmarties.nl. Informatie over boeken voor kinderen vind je bijvoorbeeld op de website Leesfeest.nl.

Tips van andere ouders

Contact met andere ouders kan veel tips opleveren. Er zijn fora op internet, maar denk ook aan de bibliotheek, de naschoolse opvang, het schoolplein en de sportvereniging.

Deel dit artikel

Voor jou