Foto’s van je kind op school

Foto’s van je kind op school

Soms is het leuk dat de kinderopvang, school of sportclub foto’s of filmpjes maakt van je kind. Maar als je kind herkenbaar op hun website of Facebook-pagina staat, ben je daar misschien niet blij mee. Er zijn duidelijke regels over wat scholen en andere organisaties wel en niet mogen doen.

Jouw toestemming voor het plaatsen van een foto

Een school, sportclub of andere organisatie mag niet zomaar een foto of filmpje op internet plaatsen waarop jouw kind te zien is. Ook niet op de eigen website of Facebook. Ze moeten jou daarvoor eerst om toestemming vragen. En voor elk specifiek doel opnieuw. Ze moeten hierbij ook vertellen wat ze met de beelden gaan doen.

Die toestemming moet jij duidelijk geven. De school mag dus geen e-mail sturen waarin staat dat je toestemming geeft, als je niet reageert. De school mag ook niet zeggen, dat je kind niet mag meedoen als er geen foto’s gemaakt mogen worden.

Je mag je toestemming altijd intrekken

Als je later spijt krijgt, mag je altijd terugkomen op je eerdere toestemming. Voor een bepaalde foto, of voor alle foto’s. De school of organisatie moet deze dan verwijderen en mag de foto niet opnieuw gebruiken voor iets anders.

Beveiliging van een foto of filmpje

De school, sportclub of organisatie die met jouw toestemming een foto of filmpje van jouw kind maakt, moet de beelden goed beschermen. Ze moeten ervoor zorgen dat die beelden niet door iedereen bekeken kunnen worden. Ook moeten anderen de foto’s niet zomaar van de site kunnen halen.

Wat als de school zich niet aan de regels houdt?

Als de school een foto van je kind gebruikt zonder dat je dat wilt, vraag dan of ze die foto verwijderen. Als ze dat niet doen, kun je naar Sidn.nl gaan. Als het om een foto gaat waarop je kind bijna of helemaal bloot is, kun je naar Helpwanted.nl. Als dit allemaal nog niet helpt, kun je naar de rechter gaan.

Tip

Geef alleen toestemming voor publicatie van foto’s of video’s op een veilige site. In het site-adres staat dan https:// en niet http://. Ook staat er een groen slotje bovenaan de pagina.

Filmpje: Fiona over foto's op internet

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Foto's delen van je kind op social media kan leuk zijn, maar er zitten ook risico's aan. Fiona vertelt je er meer over en geeft tips wat je als ouder wel en beter niet online kan zetten.
Deel dit artikel

Voor jou