Trommelvliesbuisjes

Als je kind oorklachten heeft en niet goed kan horen, is het natuurlijk verstandig om de huisarts te raadplegen. Bij jonge kinderen komt het soms voor dat de buis van Eustachius nog niet goed werkt. Als een kind ouder wordt, geneest de buis van Eustachius meestal vanzelf weer. Tot die tijd worden er soms trommelvliesbuisjes geplaatst.

De buis van Eustachius

De buis van Eustachius zorgt voor een normale luchtdruk in het oor. Als de buis van Eustachius niet goed werkt, komt er weinig lucht in het oor waardoor een te lage luchtdruk ontstaat. Dit is pijnlijk, het oor loopt vol met vocht en je kind kan meestal niet goed horen. Er kan dan een klein buisje in het trommelvlies geplaatst worden, zodat er toch lucht in het oor kan komen en de luchtdruk op peil blijft.

Het trommelvlies

Het trommelvlies is een dun, maar erg sterk vliesje dat geluidstrillingen doorgeeft aan het gehoororgaan. Werkt de buis van Eustachius niet goed, dan werkt het trommelvlies ook niet goed meer. Je kind krijgt dan gehoorproblemen. Kinderen kunnen door hun gehoorproblemen minder goed de lessen op school volgen. Ze kunnen ook meer gaan schreeuwen, omdat ze zichzelf niet goed kunnen horen. Er kunnen blijvende trommelvlies- en oorbeschadigingen optreden. Daarom is het belangrijk om trommelvliesbuisjes te laten plaatsen.

Het trommelvliesbuisje

De arts maakt een klein sneetje in het trommelvlies om daar het trommelvliesbuisje in te plaatsen. Het trommelvliesbuisje is maar anderhalve millimeter groot. Hierdoor raken het trommelvlies en het gehoor niet beschadigd. Het is een kleine, maar effectieve ingreep die plaatsvindt op de polikliniek. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten direct na het plaatsen van het trommelvliesbuisje.

Hoe bescherm je de oren van je kind?

Het is in principe niet erg wanneer je kind water in het oor krijgt, bijvoorbeeld onder de douche. Het water kan niet door het buisje heen gaan. Als je kind gaat zwemmen, is het wel verstandig om het oordopjes in te laten doen, zodat het vieze zwembadwater geen infecties kan geven.

Deel dit artikel

Voor jou