Navelbreuk

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een niet zichtbare opening in de buikwand op de plek van de navel. Normaal gesproken sluit de opening in de buikwand zich nadat de navelstreng is afgevallen. Bij een navelbreuk gebeurt dit onvoldoende.

Symptomen

Onder de navel voel je vaak een kleine opening. Als deze opening blijft bestaan, noem je dit een navelbreuk. Je ziet vaak bij het kind op de plek van de navel een kleine zwelling direct onder de huid. Deze zwelling wordt groter als het kind lacht of huilt, omdat de druk in de buik en daarmee de druk in de navelbreuk groter wordt. Als de druk minder wordt, wordt de zwelling weer kleiner. De zwelling is ook makkelijk terug te duwen. Het kind zelf heeft geen last van de navelbreuk. De grootte kan heel verschillend zijn van een paar tot 5 centimeter of nog groter.

Naar de huisarts?

Als de navelbreuk groter is dan 2 cm is de kans klein dat de navelbreuk helemaal verdwijnt. Toch hoeft je kind meestal niet geopereerd te worden. Bestaat de navelbreuk na de 5e verjaardag nog, dan kun je dat overwegen, omdat het er beter uitziet. Je kunt ook wachten tot het kind 14 jaar is (als de breuk dan nog bestaat). De reden van dan opereren is dat op volwassen leeftijd er een kleine kans bestaat dat de breuk beklemd raakt.

Deel dit artikel

Voor jou