Gordelroos

Gordelroos of herpes zoster is een huiduitslag en kan besmettelijk zijn.

Hoe ontstaat gordelroos?

Wanneer je kind vroeger de waterpokken heeft gehad, blijft dat virus ongemerkt achter in de huid. Soms wordt het virus weer actief en veroorzaakt het gordelroos. Het is niet helemaal duidelijk waardoor het virus actief wordt; misschien door een verminderde weerstand of oververmoeidheid. Je kunt vaker gordelroos krijgen.

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

  • Gordelroos verschijnt daar waar het waterpokkenvirus is achtergebleven in de huid.
  • Het komt altijd voor op één lichaamshelft in de vorm van een deel van een gordel.
  • Meestal begint het met pijn, jeuk en een tintelend gevoel.
  • Na een paar dagen ontstaan er groepjes met vocht gevulde blaasjes en rode vlekjes op de huid. Dit kan behoorlijk pijn doen en het kan ook zijn dat je kind grieperig of koortsig wordt.
  • Na verloop van tijd drogen de blaasjes in, kun je de korstjes voorzichtig van de huid af wassen en geneest de huid.

Wat kun je doen tegen gordelroos?

In de meeste gevallen gaat gordelroos vanzelf weer over. Er kunnen soms bepaalde complicaties optreden. Als de gordelroos bijvoorbeeld in het gezicht zit, kunnen de ogen of de oren aangetast worden. Het is belangrijk om dan langs de huisarts te gaan. Ook wanneer de klachten ernstig zijn of wanneer het te pijnlijk is, kun je de huisarts raadplegen.

Gordelroos is besmettelijk

Gordelroos is besmettelijk in de ‘acute fase’. Dat wil zeggen, in de fase dat er groepjes met vocht gevulde blaasjes en rode vlekjes op de huid zitten. Je kunt alleen iemand besmetten die nog geen waterpokken heeft gehad. De persoon die je besmet, kan er waterpokken van krijgen. Als je gordelroos hebt, kun je ook het best uit de buurt blijven van zwangere vrouwen, baby’s en zieke mensen. Een besmetting kan voor hen namelijk ernstige complicaties tot gevolg hebben.

Deel dit artikel

Voor jou