Diabetes

Diabetes is de medische term voor suikerziekte. Mensen met diabetes hebben een te hoge glucosewaarde (suikerwaarde) in hun bloed, doordat ze te weinig insuline aanmaken.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat nodig is voor het gebruik van glucose in de lichaamscellen. Als het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt, zit er te veel glucose in het bloed en te weinig in de cellen. Dit is slecht voor de organen, de huid en de zenuwen.

Diabetes type 1 en type 2

Er zijn twee veelvoorkomende vormen van diabetes, namelijk type 1 en type 2. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen of nauwelijks insuline aan. Bij diabetes type 2 is het lichaam minder gevoelig voor insuline, of maakt het lichaam minder insuline aan. Type 1 is dus een ernstiger vorm van diabetes. Vaak ontstaat diabetes type 1 al op jonge leeftijd. Diabetes type 2 ontstaat meestal door overgewicht en een ongezonde levensstijl.

De symptomen

De symptomen van diabetes zijn soms moeilijk te herkennen, vooral die van diabetes type 2. Een diabetestest van de huisarts kan snel uitwijzen of je kind inderdaad diabetes heeft. Als je kind diabetes heeft, herken je dat aan:

  • vermoeidheid;
  • dorst en veel plassen;
  • oogklachten;
  • wondjes die slecht genezen;
  • terugkerende infecties;
  • kortademigheid.

Wat kun je doen als je kind diabetes heeft?

Als je kind diabetes type 1 heeft, is de enige mogelijkheid dat jij of je kind zelf insuline toedient. Dit kan met een insulinepen of -pomp. Als je kind diabetes type 2 heeft, is dit niet nodig. Het lichaam maakt tenslotte wel zelf insuline aan. Je kunt veel doen aan diabetes type 2 door middel van gezonde voeding, veel lichaamsbeweging en afvallen bij overgewicht. Het is verstandig om dit in goed overleg te doen met je huisarts.

Diabetes op school

Op Zorgenloosmetdiabetesnaarschool.nl kun je lezen hoe je de diabeteszorg op school zo goed mogelijk kunt regelen en wat je van de school mag verwachten.

Deel dit artikel

Voor jou