Astma

Astma is een erfelijke, chronische ontsteking aan de luchtwegen waardoor je kind moeite heeft met ademen. Als je kind een piepende uitademing heeft, snel benauwd is, ’s nachts veel hoest en vaak kortademig is, is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Wat veroorzaakt astma?

Mensen met astma zijn allergisch voor een aantal stoffen, zoals huisstofmijt, pollen, schimmels, huidschilfers en huisdieren. Ook kunnen ze vaak niet tegen ‘niet-allergische prikkels’, zoals mist, sigarettenrook en parfum.

Als deze stoffen in de luchtwegen terechtkomen, ontstaat er een irritatie waardoor de luchtwegen te veel slijm produceren. De slijmvliezen zwellen op en de spiertjes om de luchtwegen trekken samen. De doorgang voor de lucht (de luchtpijp) wordt daardoor nauwer. De lucht in de longen wordt bijna niet ververst. Dat maakt het moeilijker om adem te halen.

Hoe kun je klachten voorkomen?

Als je kind astma heeft, kan je huisarts of de medisch specialist vertellen wat voor jouw kind belangrijke adviezen zijn.

Welke medicijnen zijn er tegen astma?

Er zijn geen medicijnen die astma kunnen genezen. Er zijn wel verschillende soorten medicijnen en inhalatoren om de klachten van astma te verminderen.

Er zijn medicijnen die de kramp van de spiertjes om de luchtwegen tegengaan. Je kind kan die medicijnen gebruiken bij benauwdheid. Er bestaan ook medicijnen die helpen om een allergische reactie te voorkomen. Je kind moet die medicijnen elke dag gebruiken. In sommige medicijnen zitten beide soorten stoffen.

Je kind kan de medicijnen gebruiken met behulp van bijvoorbeeld een verstuiver, een poederinhalator en een vernevelapparaat. Bespreek met je arts welk medicijn en welke inhalator geschikt zijn voor je kind. Gezonde en gevarieerde voeding is ook belangrijk. Dit verbetert de weerstand van je kind. Het is ook belangrijk dat je zorgt dat je kind een gezond gewicht blijft houden.

Vergeet de medicijnen niet

Het is belangrijk dat je de dagelijkse medicijnen van je kind niet vergeet. Als je kind ze niet gebruikt, is de kans groot dat de astma erger wordt. Soms moeten kinderen daardoor zelfs naar het ziekenhuis.

Het is moeilijker om de medicijnen niet te vergeten, als je kind geen klachten heeft. Leg de medicijnen daarom naast de tandenborstel of naast het bed, om ervoor te zorgen dat je kind er toch aan denkt om de medicijnen te gebruiken.

Meer weten?

Meer informatie over astma vind je op de website van het Longfonds.nl.

Deel dit artikel

Voor jou