Bedritueel

Voor je kind is het prettig om de dag rustig af te sluiten. Dit geeft je kind duidelijkheid. Help je kind met een vaste volgorde van uitkleden, wassen, tanden poetsen, pyjama aantrekken, voorlezen en knuffelen. Je kind weet dan dat het na het verhaaltje en de knuffel moet gaan slapen.

Voorlezen

Bijna alle kinderen vinden het leuk om als onderdeel van het slaapritueel nog even voorgelezen te worden. Kleine kinderen kun je eindeloos hetzelfde boek voorlezen. Je kunt je kind ook zelf laten kiezen. Maar houd je wel aan de slaaptijd. Dan moet je kind ook echt rustig gaan liggen om de slaap te laten komen.

In bed blijven

Na het slaapritueel zeg je welterusten en vertrekt. Het kan zijn dat je kind opnieuw onrustig wordt en begint te praten, omdat de slaap niet direct komt. Reageer hier rustig op. Herhaal dat het tijd is om de slaap te laten komen en dat er morgen tijd is voor alle vragen en grapjes. Blijf dit rustig herhalen. Als je kind uit bed komt, breng het dan terug met dezelfde geruststellende woorden dat het morgen weer tijd is voor alle ideeën. Is je kind angstig? Troost het dan in bed. Zeg dat je erop vertrouwt dat het goed komt en dat je morgen plannen gaat bespreken over het verdriet of de angst.

Deel dit artikel

Voor jou