Concentratieproblemen

Je kind leert steeds beter om langere tijd geconcentreerd met hetzelfde bezig te zijn. Misschien merk je dat je kind bij elke bezigheid niet langer dan enkele minuten de aandacht erbij kan houden.

Wat als concentreren niet lukt?

Je kunt je kind blijven aanmoedigen, maar misschien wordt het opvoeden op deze manier wel ‘minder leuk’. Je kunt het gevoel krijgen dat je steeds moet optreden als een soort politieagent. Terwijl je je kind graag rustig en evenwichtig zou willen zien.

Voor een kleuter is het nog lastig om zich op één ding te richten. Een kind in de bovenbouw kan dat meestal al heel goed. Niet alleen de leeftijd is van invloed; kinderen verschillen ook in temperament. Het ene kind gaat meer van het een naar het ander. Het andere doet graag de dingen netjes na elkaar.

Schep rust

Je kunt je kind helpen om zich langer te concentreren. Zorg voor een rustige omgeving. Neem de tijd voor je kind. Hiermee laat je zien dat je alle tijd en aandacht hebt.

Interesse geeft concentratie

Kinderen kunnen zich beter concentreren als het interessant is wat ze doen. Ze blijven langer bezig met activiteiten die aansluiten bij wat ze willen. Laat je kind dan ook regelmatig zelf kiezen. Kijk welke initiatieven uit je kind zelf komen en sluit daar dan bij aan. Het is verder belangrijk dat de activiteit past bij wat je kind kan. Het moet dus niet te makkelijk of te moeilijk zijn.

Leren doorzetten

Je kind moet leren om ergens aan te beginnen en het dan ook af te maken. Je kunt je kind daarbij helpen.

  • Help je kind af en toe verder: ‘Als je dit eerst vastplakt, kun je daarna weer verder.’
  • Geef je kind complimenten als het doorzet. Sommige dingen kosten moeite, maar dan is het des te fijner als het lukt.
  • Je kind mag natuurlijk ook iets proberen en merken dat het toch niet zo leuk is.
  • Het is niet erg als iets niet (helemaal) lukt. Het gaat meer om het proberen, dan om het resultaat.
  • Kinderen leren er ook van als iets niet lukt. Ze leren bijvoorbeeld dat de toren niet blijft staan als het papier te dun is, en proberen het dan de volgende keer met karton.
  • Misschien heeft je kind meer rust of verwerkingstijd nodig.
  • Het kan ook nodig zijn om te onderzoeken of je kind last heeft van een bepaalde psychische overgevoeligheid voor prikkels (ADHD).

Kijk voor meer informatie op Balans.nl. Dit is de oudervereniging voor ouders van kinderen met een leer- of gedragsprobleem.

Maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts of iemand van de jeugdgezondheidszorg.

Deel dit artikel

Voor jou