Eerste hapjes

Tot de leeftijd van zes maanden heeft je baby niets anders nodig dan borstvoeding of flesvoeding. In de borstvoeding of flesvoeding (kunstvoeding) zitten alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft.

Niet eerder dan vier maanden

In de periode van vier tot zes maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Het is belangrijk dat je kind rechtop zit en goed kan slikken. Geef bijvoorbeeld een lepeltje heel fijn geprakte groente of fruit. Begin een of twee keer per dag met drie tot vier lepeltjes. Laat je baby steeds nieuwe smaken proeven. Eerst prak je het hapje fijn. Geleidelijk mag het voedsel steviger zijn, met stukjes erin. Op Voedingscentrum.nl kun je vinden wat je precies mag geven aan je baby en hoe je de oefenhapjes klaarmaakt.

Voedselallergie

Laat je baby zo vroeg mogelijk wennen aan verschillende soorten voeding. Dan loopt hij minder risico op een voedselallergie. Heeft je kind ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met mogelijke allergene voeding, het liefst tussen de vier en zes maanden. Voorbeelden zijn kippenei en pindakaas. Je baby mag vanaf vier maanden pindakaas zonder toegevoegd zout en suiker en fijngemaakt gebakken roerei. Geef deze daarna minimaal één keer per week. Overleg wel eerst met de behandelend arts van je kind.

Na zes maanden

Vanaf zes maanden heeft je baby ook echt oefenhapjes nodig naast de borst- of flesvoeding. Het opbouwen van vaste voeding gaat stap voor stap en duurt ongeveer een halfjaar. Als het goed is, eet je kind rond de eerste verjaardag hetzelfde als de rest van het gezin.

Vanaf ongeveer acht maanden worden de hapjes steeds meer echte maaltijden. Dan ga je melkvoedingen vervangen. Hoe ga je van oefenhapjes naar mee-eten met de pot? Kijk in de GroeiGids of op Voedingscentrum.nl voor een voorbeeld van een opbouwschema voor je baby.

Wat mag je kind nog niet eten?

Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je kind nog niet mag eten omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kind. Geef je kind voor zijn eerste verjaardag geen honing, zout of suiker.

Filmpje: De eerste hapjes voor je baby. Wanneer begin je?

Bron: Voedingscentrum

In dit filmpje van het Voedingscentrum krijg je informatie over wanneer je kunt beginnen met de eerste hapjes voor je baby.
Deel dit artikel

Voor jou