Voedselallergie

Of je baby allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen, ontdek je pas wanneer je kind deze voedingsmiddelen krijgt. Een eventuele reactie kan pas na een tweede keer eten van een bepaald voedingsmiddel komen.

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Deze eiwitten worden ook wel allergenen genoemd. Ze kunnen zorgen voor allergische reacties, zoals bijvoorbeeld huid-, luchtweg- of maag-darmklachten. Onder andere koemelk, kippenei en pinda’s bevatten allergenen die (heftige) allergische reacties kunnen veroorzaken als het afweersysteem van je kind deze antistoffen gaat aanmaken.

Erfelijke aanleg voor voedselallergie

Als voedselallergie voorkomt in je gezin, bij jou, je partner of andere kinderen, is er een verhoogd risico dat je baby er ook last van gaat krijgen.

Invloed van borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor kinderen met een voedselallergie. Borstvoeding zorgt er namelijk voor dat het maag-darmkanaal goed groeit en rijpt. Ook zitten er goede immuunstoffen in de melk die zorgen voor meer weerstand.

Allergie door borstvoeding

Heel soms krijgt een baby een allergische reactie op voedingsmiddelen die je als moeder eet en die via de moedermelk bij het kind terechtkomen. Meestal komt dit door koemelk(producten). Als je baby bijvoorbeeld last heeft van kolieken (hevige, krampachtige pijn), diarree, eczeem of kortademigheid, kan dit komen door een allergische reactie. Vraag in dat geval altijd het consultatiebureau, je huisarts of de diëtist om advies.

Speciale kunstvoeding

Heeft je baby een koemelkeiwitallergie en krijgt je baby geen moedermelk? Dan moet hij speciale kunstvoeding drinken. Hierin zijn de eiwitten bewerkt. Overleg hierover met het consultatiebureau, je huisarts of een diëtist. De zogeheten hypoallergene voedingen zijn hiervoor niet goed. De eiwitten die hierin zitten zijn niet genoeg bewerkt. Deze voedingen helpen ook niet om een allergie te voorkomen.

Tips als je denkt dat je baby een voedselallergie heeft

  • Denk je dat je kind allergisch is voor eten? Overleg dan met het consultatiebureau of je huisarts.
  • Heeft je kind ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om tussen vier en zes maanden te starten met mogelijke allergene voeding, zoals bijvoorbeeld kippenei en pindakaas. Geef deze producten minimaal één keer per week. Je baby mag vanaf vier maanden bijvoorbeeld pindakaas zonder toegevoegd zout en suiker. Of fijngemaakt gebakken roerei gemengd met fijngemaakt fruit of groente. Overleg met het consultatiebureau, de kinderarts of een dietist hoe je deze producten aan je baby geeft en hoe je het opbouwt.
  • Laat je baby zo vroeg mogelijk wennen aan verschillende soorten voeding. Maak het bij voorkeur zelf klaar. Wetenschappers denken dat je baby dan minder risico heeft op een voedselallergie.

Informatie over voedselallergieën

Op de website voedselallergie.nl en Huidhuis.nl vind je meer informatie over voedselallergieën en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Deel dit artikel

Voor jou