Voedselallergenen

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Bekende voedselallergenen zijn: melk, ei, noten, pinda, tarwe, vis, schaaldieren en weekdieren. Maar ook sulfiet, soja, sesam, mosterd, selderij en lupine kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken.

Bij baby’s is koemelk het product dat voor de meeste allergische reacties zorgt.

Koemelkallergie

Koemelkallergie wordt meestal vastgesteld in het eerste levensjaar. Ongeveer twee tot drie procent van de kinderen krijgt in het eerste levensjaar een koemelkallergie.

Denk je dat je baby allergisch is voor koemelk? Neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts.

De klachten verdwijnen vaak als je kind ouder wordt. Bij iets meer dan de helft van de kinderen verdwijnt de koemelkallergie rond de eerste verjaardag. Bij de meeste andere kinderen gebeurt dat in de daaropvolgende vier jaar.

Meer informatie over voedselallergie vind je op Voedselallergie.nl.

In de app KiesIkGezond van het Voedingscentrum kun je allergenen instellen en na het scannen van een voedingsmiddel zien of het een allergeen bevat.

Deel dit artikel

Voor jou