Borstvoeding en werken

Borstvoeding en werken

Als je borstvoeding wilt blijven geven wanneer je weer aan het werk gaat, kun je je melk afkolven.

Hoe wil je het regelen?

Bedenk van tevoren goed hoe je de borstvoeding en het kolven wilt regelen. Je kunt ervoor kiezen om:

Kolven op je werk

Je kunt het best op je werk gaan kolven op ongeveer de momenten dat je baby anders uit de borst zou drinken. Op je werk kolf je dan even vaak als je thuis borstvoeding zou geven. De afgekolfde melk kan je kind de volgende werkdag bij de oppas of op het kinderdagverblijf drinken.

Begin op tijd met oefenen

Vanaf ongeveer vier tot zes weken na de bevalling is het goed om te gaan oefenen met kolven. Kolf regelmatig direct na of tussen de voedingen door gedurende zo’n vijf minuten. Doe dat bijvoorbeeld elke dag een keer. Je raakt zo gewend aan het kolfapparaat.

Het beetje afgekolfde melk kun je bewaren of bijvoorbeeld in een flesje door je partner aan je baby laten geven. Je baby moet ook wennen aan drinken uit een flesje, en zo kan je partner ook eens genieten van zo’n uniek voedingsmoment!

Wet- en regelgeving over borstvoeden en werken

Bespreek op tijd met je werkgever (en collega’s) hoe je de zorg voor je kind en je werk wilt combineren. Je bent zelfs verplicht om dit met je werkgever te overleggen.

Er zijn wetten en regels waar je werkgever zich aan moet houden.

  • De eerste negen maanden na de bevalling mag je je werk onderbreken om borstvoeding te geven of te kolven. Je werkgever moet hier dus rekening mee houden. Het moet mogelijk zijn dat je melkproductie gewoon kan doorgaan. Is dat niet mogelijk, dan moet er misschien iets worden aangepast in je werk of in je werktijden, bijvoorbeeld door middel van een aangepast rooster of flexibele werktijden.
  • Maak hierover duidelijke afspraken met je werkgever. In totaal mogen de onderbrekingen een kwart van je werktijd bedragen.
  • De eerste zes maanden na de bevalling hoef je geen nachtdiensten te draaien.
  • Er moet een aparte ruimte beschikbaar zijn, die op slot kan en die voldoende privacy biedt. Dit heet ook wel een ‘lactatieruimte’ of ‘kolfruimte’. Als er geen geschikte ruimte is, moet je werkgever je de kans geven om thuis te voeden of te kolven. Meer over de lactatieruimte lees je op de website van Arboportaal.nl.
  • Je werkgever mag weigeren dat je je baby meeneemt naar je werk.
Deel dit artikel

Voor jou